Gazeta wyborcza: Tragické rozhodnutí o přistání zřejmě přijali piloti sami

14. 4. 2010

Záznamy černých skřínek polského prezidentského letadla TU 154, který v sobotu havaroval ve Smolensku, obsahují objasnění příčin katastrofy - sdělil nejmenovaný expert polskému listu Gazeta wyborcza. Tragické rozhodnutí o přistání v mlze přijali zřejmě piloti sami.

Ruský premiér Vladimír Putin v úterý přijal členy komise, která vyšetřuje sobotní katastrofu. Přítomni byli i novináři. Během tohoto setkání informoval ruský vicepremiér Sergej Ivanov, že dvě černé skřínky, tedy zařízení, zaznamenávající rozhovory pilotů i práci palubních přístrojů, jsou v dobrém stavu. Jejich analýza umožnila potvrdit, že na palubě nedošlo k výbuchu ani k požáru a motory letadla fungovaly v pořádku až do chvíle nárazu na zem.

Černé skřínky byly otevřeny v Moskvě za přítomnosti expertů z Ruska i z Polska. Jejich obsah byl přenesen na pevný disk a pásky z černých skřínek byly umístěny do sejfu, který zapečetili polští i ruští odborníci.

Jak uvedl vojenský prokurátor plukovník Zbigniew Rzepa, který se spolu s dalšími dvěma Poláky a sedmi ruskými experty podílí na zkoumání příčin katastrofy, rozhovory na páskách z černých skřínek se vedly ve třech jazycích: anglicky, rusky a polsky.

Na dotaz, zda jsou polské rozhovory dialogem mezi piloty, anebo mezi nimi a některým z cestujících, odpověděl prokurátor, že jsou to "zcela jistě rozhovory pouhých samotných pilotů". Zda ale hovořili ještě s třetí osobou, vyjde najevo "na sto procent", až se podaří zesynchronizovat nahrávky s časem letu.

Prokurátor také uvedl, že piloti těsně před katastrofou věděli, že letadlo bude havarovat. Přiznal, že závěr nahrávky na pásku je "dramatický", ale nechtěl říci, zda věděli cestující, že letadlo narazí do země.

Blíže neidentifikovaný expert sdělil anonymně deníku Gazeta wyborcza, že nahrávky z černých skřínek obsahují informace, které umožňují objasnit příčinu katastrofy. Jaké jsou to informace, však neuvedl.

Během setkání s Putinem vyšlo najevo, že byl na místě katastrofy nalezena ještě jeden - třetí - palubní záznamník, který byl vyroben v Polsku. Ten bude ze Smolenska odeslán do Polska. Tam bude otevřen v přítomnosti polských expertů a jejich ruských kolegů. Analyzovat ho budou společně Poláci i Rusové.

Všichni účastníci setkání u premiéra Putina, mezi nimi i ministryně zdravotnictví Eva Kopaczová, zdůraznili, že se jim s Rusy pracuje velmi dobře, chválili je za jejich profesionalitu a děkovali jim za otevřenost.

Podle Vladimíra Putina je cílem práce "mnoha rezortů i služeb" obou zemí, které zkoumají příčiny katastrofy, "aby byla zkoordinována tak, abychom mohli poznat objektivní pravdu v její úplnosti". Putin žádal Poláky, pokud mají na ruskou stranu nějaké stížnosti, aby o tom hovořili otevřeně.

Ruská tisková kancelář RIA Novosti uvádí, s odkazem na anonymní zdroj, že piloti polského letadla měli možnost letoun zachránit. Rozhodli se přistát v mlze a hledali prostě startovací plochu. Ale brzo zjistili, že ji nenajdou. V té chvíli udělal kapitál fatální chybu. Přidal plyn a pokusil se s letadlem vzlétnout do výšky, ale zároveň zatočit, takže se letadlo naklonilo. V důsledku toho narazil křídlem na stromy. Kdyby býval pilot jen přidal plyn a nezměnil kurs letadla a letadlo jen zvedl, zřejmě by se katastrofě vyhnul.

Zdroj v polštině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.4. 2010