Babylon: "Antikomunista Hučín je příbuzným rezidenta komunistické rozvědky v Norsku"

10. 4. 2010 / Štěpán Kotrba

Poměrně překvapující informací je zpráva v závorce v recenzi Jana Hájka na knihu norského novináře Terje B. Englunda "Spionen som kom for sent - tsjekkoslovakisk etterretning i Norge" (O špiónovi, který přišel pozdě - Československá rozvědka v Norsku, Oslo: Aschehoug, 2010. ISBN 9788203291883). Recenzi zveřejnil konzervativní studentský časopis Babylon. Hájek tvrdí, že kapitán Vladimír Hučín, v šedesátých letech rezident československé rozvědky v Oslo, jehož osudy kniha norského novináře také sleduje, je příbuzným antikomunistického aktivisty Vladimíra Hučína.

Dodejme však, že případné příbuzenství antikomunistického aktivisty Vladimíra Hučína s údajným rezidentem československé rozvědky v Oslo je irelevantní: lidé nemohou za své příbuzné a chování příbuzných nevypovídá o ničem nic - natolik, že je sporné proč tuto informaci zveřejňovat.

Hájek píše, že "pražský" Hučín se s ním odmítl o svém "norském" příbuzném bavit.

O osudech československého špióna v Norsku pojednává také, ale bez vazby na antikomunistu Hučína, i recenze Lidových novin "Československá StB v zemi Vikingů". Ta tvrdí, že kapitán První správy StB Vladimír Hučín, který řídil české agenty v Oslo od roku 1959 do roku 1964, byl školen sovětskou KGB v Moskvě.

Lidovky: Terje B. Englund: Československá StB v zemi Vikingů ZDE

Babylon, Jan Hájek: O špiónovi, který přišel pozdě ZDE

Podle Hájka je Englund norský novinář, trvale žijící v Praze. Hájek píše, že svá tvrzení dokládá dokumenty z více pramenů a snaží se je i ověřovat rozhovory s pamětníky. Norská recenze jeho knihy tvrdí, že Terje Englund prozkoumával v Praze 3000 stran záznamů české komunistické rozvědky. Ta prováděla padesátých letech o členství Norska v NATO a prováděla zde sérii operací s cílem získat agenty mezi norskými úředníky, politiky a představiteli kultury. Své aktivity ukončila až s pádem Berlínské zdi. Englundova kniha dekonspirovala několik československých a norských špiónů mezi norskými občany. Mezi jinými kniha uvádí jako pravděpodobnou špiónku i norskou loutkoherečku a manželku československého diplomata Birgit Strøm, vystudovanou v Československu, která se dostala do tipovacího seznamu norské kontrarozvědky. Englund tvrdí, že československá rozvědka mohla být použita sovětskou KGB pro špionážní mise v Norsku, kde ji zajímalo členství Norska v NATO, československá exilová komunita v Norsku a levé frakce v norských politických stranách. Norskou rozvědku zase používala CIA v Československu, "protože Norové byli mnohem méně nápadní".

NRK, Knut Hoem: Terje B. Englunds bok "Spionen som kom for sent" er blitt en utflytende fortelling om tsjekkisk etteretning i Norge, mener NRKs anmelder. ZDE

Obsah složky 1. správy StB s názvem "NATO v Norsku" je jedním z mála, který je dodnes klasifikován jako tajný. Možná, že má česká rozvědka dodnes v Norsku svého důležitého agenta, spekuluje závěr recenze norské kulturní rubriky Dagsavisen.

Dagsavisen: Neznámá špionážní hra ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.4. 2010