Ve Smolensku se zřítilo letadlo polského prezidenta

10. 4. 2010

ŠOK│ 10:30 Letadlo polského prezidenta Lecha Kaczyńského Tu-154 havarovalo při příletu na ruské letiště Smolensk, uvedla dnes agentura Reuters. Při havárii letounu zahynulo více než 80 osob. Podle posledních zpráv nehodu nikdo nepřežil. Kaczyński letěl do Ruska uctít památku Poláků popravených za války v Rusy v Katyni. O osudu prezidenta zatím nejsou informace, oznámila polská Gazeta.

Pilotovi polského letadla bylo sděleno, že letiště ve Smolensku je uzavřeno kvůli husté mlze, cituje Guardian tiskovou kancelář Interfax. Pilotu bylo nabídnuto, aby přistál buď v Moskvě, nebo v Minsku, v hlavním městě Běloruska. Pilot se však rozhodl přistát ve Smolensku.

Před katastrofou se pilot pokusil třikrát neúspěšně o přistání. Při čtvrtém pokusu zavadilo letadlo o vrcholky stromů a letadlo se rozpadlo.

Ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že příčinou letecké katastrofy bylo špatné počasí. "Podle prozatímních informací došlo ke katastrofě, protože se letadlu nepodařilo přistát na vojenském letiště u Smolenska, kde byla silná mlha."

Mluvčí polského ministerstva zahraničí Piotr Paszkowski sdělil, že letadlo se při přistání zachytilo o stromy a vzplálo.

Novinář TVN24 Jan Mróz spoléhaje na očité svědky říká, že letadlo se blížilo na přistání v husté mlze. Pilotům se letoun nepodařilo vyrovnat nad zemí.

Kromě prezidentského páru společně s Lechem Kaczynským v Katyni měli být poslední exilový polský prezident Ryszard Kaczorowski, šéf Institutu národní paměti Janusz Kurtyka, vicemaršálek Sejmu Jerzy Samjdziński, biskup polské armády divizní generál Tadeusz Płoski, pravoslavný ordinář polské armády, biskup a brigádní generál Miron Chodakowski a tajemník Rady pro záchranu památek válek a utrpení Andrzej Przewoźnik.

Ministr pro zvláštní situace Sergej Šojgu se chystá na místo havárie a bude vést vyšetřování na místě. Podle zdrojů Russia Today mají být vyšetřovatelé podřízeni premiéru Putinovi.

10:47 Provizorní reportér České televize v Rusku Miroslav Karas v telefonickém rozhovoru z Moskvy pro ČT 24 tvrdil, že letiště Smolensk je hermeticky uzavřené, novináři byli z místa havárie vytlačeni. Z nepravdy ho usvědčily záběry Russia Today staré několik minut, které Karas nemohl vidět, ale které dávala i ČT 24 jako ilustrační. Z nich bylo zřejmé, že na místě už mlha není, že se mezi záchranáři pohybuje řada televizních štábů a nikdo je z místa nehody nevytlačuje. Podle informací z místa byli novináři už na letišti, neboť letěli jiným letounem. Je logické, že na místě vyšetřování jakékoliv nehody se nemohou pohybovat desítky televizních štábů. Nikdo se ale nepokoušel nehodu utajit.

Aktualizace a doplnění, 12:35: Podle polských zdrojů odvolávajících se na očitého svědka neštěstí vládní Tupolev během přistávacího manévru zachytil levým křídlem o strom, zřítil se a začal hořet. Jak uvádí korespondent Gazety Wyborczej Marcin Wojciechowski, který je na cestě na místo tragédie, během startu dnes došlo i k poruše letounu Jak-40, který měl na slavnostní ceremonii dopravit akreditované novináře. Naštěstí pilot zjistil závadu včas a nahradil letadlo jiným.

Polský premiér Donald Tusk v reakci na tragickou událost svolal do Varšavy mimořádné zasedání vlády, jehož se zúčastní také maršálek Sejmu Bronisław Komorowski, který podle ústavy převezme pravomoci zesnulého prezidenta.

Polské zdroje na základě seznamu pasažérů uvádějí, že zahynulo 88 lidí včetně samotného prezidenta a jeho ženy, kdežto ruské hovoří až o 132 obětech. Upřesňující zpráva agentury RIA Novosti odvolávající se na ruské ministerstvo pro mimořádné situace vysvětluje, že oproti původně zveřejněnému seznamu se na palubě polského letadla nacházelo nikoliv 88, ale celkem 96 osob; ještě stále není vysvětleno, kde se mělo nacházet dalších 36 osob, jež podle prvních ruských zpráv mělo na místě rovněž přijít o život. Pokud nejde o omyl, rozdíl v údajích je patrně vysvětlitelný skutečností, že některé z obětí se v okamžiku katastrofy mohly nacházet v prostoru asi 1,5 kilometru od letiště, kam zřícený letoun dopadl. Ruské zdroje však zatím neuvádějí žádné údaje o vlastních obětech.

Před varšavským Belwederem, který je sídlem polského prezidenta, se shromažďují obyvatelé hlavního města, pokládají zde květiny a zapalují svíčky. Ze zahraničí jako první kondoloval německý ministr zahraničí Giudo Westerwelle.

Ve Varšavě dnes v 18 hodin proběhne zádušní mše za všechny oběti katastrofy.

Jednu z dvou "černých skřínek" polského vládního letadla TU-154 se už podařilo najít na místě katastrofy, informovala tisková agentura RIA Novosti. Ve skutečnosti oranžová kazeta se objevila na záběrech Prvního kanálu odvysílaných živě z místa nehody. Podle záběrů zařízení neutrpělo vážnější poškození, i když bylo začerněné od ohně.

mezinárodní zdroje v angličtině ZDEZDE ZDE

polské zdroje ZDEZDEZDEZDE
ruské zdroje ZDEZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.4. 2010