Americké ministerstvo obrany varuje Kongres:

Náklady na projekt JSF by v létě mohly vzrůst až na 388 miliard dolarů

9. 4. 2010

KD│ Ministerstvo obrany sdělilo Kongresu, že celková cena za program Joint Strike Fighter (F-35) by se mohla letos v létě zvýšit až na 388 miliard dolarů. Takové zvýšení ceny by pak mohlo vyvolat otázky ohledně proveditelnosti plánů Pentagonu na koupi 2 443 letounů postavených firmou Lockheed Martin.

V třiapadesátistránkové zprávě zveřejněné tento týden serverem InsideDefense.com Pentagon oznámil zákonodárcům, že nový nezávislý odhad nákladů na program F-35, který oficiálně začal být zpracováván minulý týden, by mohl zvednout cenu jednoho letounu z dosavadních 133,5 milionu dolarů za jedno letadlo až na 158,1 milionu dolarů.

Pentagon očekává zvýšení ceny o 18,4 procenta - 60,4 miliardy dolarů. InsideDefense.com získal kopii zmíněné zprávy a extrapoloval nárůst nákladů za pomoci vládních úředníků.

Plukovník David Lapan, mluvčí ministerstva obrany, řekl, že náklady, které jeho úřad vypočítal, jsou o něco málo nižší než 388 miliard dolarů, k nimž došel InsideDefense.com, "ale není to velký. . . rozdíl."

Bez započtení nákladů na výzkum a vývoj a bez některých nákladů na technickou podporu vycházejí jednotkové náklady F-35 zhruba ve výši 136,2 milionu, uvádí zpráva Pentagonu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Pátek 9.4. 2010