Papež se za pedofilní skandály neomluvil

4. 4. 2010

Vysocí činitelé katolícké církve po celé Evropě se v neděli omluvili za to, jaký postoj jejich církev zaujala vůči pedofilním kněžím, a přiznali, že pedofilní skandály vážně poškodily morální autoritu katolické církve.

Ve velikonočních kázáních hovořili katoličtí arcibiskupové v Dublinu, v Edinburku, ve Vídni i v londýnském Westminsteru o nutnosti pokání, o hanbě a nedostatcích v katolické církvi. Požádali své kongregace o odpuštění a prosili, aby věřící církev v důsledku jejích dosavadních hříchů neopouštěli.

Z Říma však žádná omluva nepřišla. Papež Benedikt XVI. se ve svém každoročním projevu Urbi et Orbi - světu a městu o pedofilní krizi ve své církvi vůbec nezmínil.

Jediná zmínka o nynější krizi se objevila v projevu kardinála Angela Sodana, děkana koleje kardinálů, který stál před papežem na přeplněném náměstí sv. Petra a pochválil ho jako "pevnou skálu" katolické církve.

Sodano přednesl papeži mimořádnou poctu: "Jsme hluboce vděčni za vaši sílu ducha a apoštolskou odvahu, s níž šíříte Kristovo evangelium."

Sodano dodal, že církev se nenechá zastrašit "planým žvaněním".

Sodanův projev byl gestem vzdoru a hněvu ve vedení katolické církve tváří v tvář pokračující kritice Vatikánu ohledně jeho reakce na množství obvinění z pedofilie kněží. Katolická hierarchie trvá na tom, že papež je nekritizovatelný a že sdělovací prostředky organizují proti němu pomlouvačnou kampaň.

Avšak v neděli se čelní představitelé katolické církve v mnoha evropských zemích za pedofilní skandály omluvili.

Nejnovější pedofilní skandál vznikl na Maltě, kterou má papež tento měsíc navštívit. Obviněno z pedofilních trestných činů je tam 45 kněží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.4. 2010