Velký pátek

2. 4. 2010 / Boris Cvek

Poslouchal jsem dnes nějakou dobu anketu na Radiožurnálu na téma, zda by měl být Velký pátek dnem volna (státním svátkem). Mnoho z těch lidí, kteří byli proti, uvádělo jako hlavní důvod to, že jde o křesťanský (některým se pletlo "křesťanský" a "katolický") svátek a my jsme přece ateistický národ. Na prvni pohled to zní docela přesvědčivě, kdyby ovšem Boží Hod, Sv. Štěpán, sv. věrozvěstové Cyril s Metodějem, upálení Jana Husa a sv. Václav nebyly v tomto "ateistickém státě" dny volna.

Kromě toho se v našem "ateistickém státě" prezident, volební lídr ODS a šéfové ČSSD, KDU-ČSL i TOP09 hlásí k československé či římskokatolické církvi. Děti a studenti na základních a středních školách mají Zelený čvrtek a Velký pátek volno - a v okolních zemích je Velký pátek státním svátkem. Čemu naopak já osobně vůbec nerozumím, to je pojetí velikonočního pondělí jako centra Velikonoc a volného dne.

Jen s odporem vzpomínám na ty pondělní zvyklosti, na pomlázku, na "kult jara" zalitý kořalkou, na házení vajíčky o stromy a materialismus "zisku", co si kdo vykoledoval od ženských příbuzných a sousedek. Nikdy víc. Navrhoval bych zrušení volného pondělí (a třeba i státního svátku na sv. Václava, protože "svatováclavská" identita českého státu se mi zdá velmi umělá a jednostranně katolická, zatímco Velký pátek je ekumenický) a nahrazení ho Velkým pátkem. Kdybychom totiž chtěli křesťanský odkaz našich předků v našem "ateistickém státě" skutečně potlačit, zrušme raději všechny ostatní křesťanstvím podbarvené svátky a zachovejme aspoň ten, který křesťané považují za největší a nejvážnější: vzpomínku na golgotské mystérium o Velkém pátku.

Dokonce i pro zatvrzelého ateistu by právě smrt Boha z lásky k lidem na kříži měla být něčím ušlechtilým a imponujícím, byť smyšleným a naivním. Nic na křesťanství, aspoň v naší západní spiritualitě (Východ víc zdůrazňuje vtělení a vzkříšení), není tak svébytného a ohromného jako smrt absolutního (židovského) Boha na kříži z absolutní lásky ke všem lidem.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.4. 2010