Izraelská novinářka je od prosince v tajném domácím vězení

2. 4. 2010

Třiadvacetiletá izraelská novinářka Anat Kam, je od prosince tajně vězněna ve svém příbytku. Je obviňována, že prozradila vysoce důvěrné vojenské dokumenty, z nichž vyplývá, že izraelská armáda porušila soudní příkaz týkající se vraždění Palestinců na Západním břehu Jordánu.

Anat Kam byla proto v Izraeli obžalována ze zrady a ze špionáže a hrozí jí vězeňský trest 14 let. Proces s ní bude zahájen za 14 dní. Izraelský stát a ministerstvo obrany si vyžádaly soudní příkaz, který zakázal izraelským médiím, aby informovala o tom, že novinářka byla zatčena a z čeho je obžalována.

Kam údajně okopírovala vojenské dokumenty, když byla vojákyní během povinné vojenské služby, a předala je izraelskému deníku Haaretz. Kam obvinění popírá.

Novinář z listu Haaretz Uri Blau, který zveřejnil několik článků kritických vůči izraelské armádě a je spojován s internetovými zprávami o tonmto případě, uprchl z Izraele a zdržuje se nyní v Londýně. Obává se, že se stane za své články terčem msty. Haaretz a Channel 10, izraelská televizní stanice, se pokusí u soudu 12. dubna, dva dny před zahájením procesu s Anat Kam, zvrátit cenzurní soudní příkaz.

Tisková kancelář Jewish Telegraphic Agency, která informovala o tomto případu tento týden z New Yorku, uvedla, že případ společně vyšetřovala izraelská vojenská rozvědka, policie a Šin Bet, izraelská domácí tajná policie.

Během své vojenské služby Kam údajně pracovala v kanceláři vysokého izraelského generála a je obviněna z toho, že si tam zkopírovala tajné vojenské dokumenty. Po ukončení vojenské služby začala pracovat jako novinářka pro izraelský server Walla, který předtím částečně vlastnil deník Haaretz, ale který je redakčně zcela nezávislý.

Deník Haaretz zveřejnil v listopadu 2008 analýzu praktik izraelské armády pod názvem "Licence k zabíjení", kterou napsal Uri Blau. Článek argumentoval, že izraelská armáda systematicky zabíjí palestinské extremisty na západním břehu Jordánu. Je to prý v rozporu s rozhodnutím izraelského Nejvyššího soudu, který požaduje, aby se armáda nejprve snažila osoby, podezřívané z extremismu, zatýkat a nikoliv je rovnou vraždit.

Článek obsahoval informace o jednání vysokých izraelských generálů na jaře r. 2007, kdy debatovali o misi zavražit Ziada Subahi Mahmada Malaishu, vedoucího aktivistu Palestinského islámského džihádu. Šéf armády generál Gabi Ashkenazi údajně operaci schváli, ale zdůraznil, že se útok na Malaishův automobil nesmí provést, pokud v něm bude sedět "více než jedna neidentifikovaná osoba".

Malaishu a dalšího islámského extremistu zavraždila izraelská armáda v červnu r. 2007; izraelská armáda tvrdila, že extremisté začali na izraelskou armádu střílet jako první

Článek v deníku Haaretz byl doprovázen kopiemi vojenských dokumentů, ale jeho publikaci schválila izraelská vojenská cenzura. Uplynul více než rok, než byla Kam zatčena. Mezitím Haaretz otiskl celou řadu podobných dalších článků od Uri Blaua, kritických vůči izraelské armádě.

Dov Alfon, šéfredaktor deníku Haaretz, zdůraznil: "Uri Blau je v Londýně. Bude tam tak dlouho, dokud se jeho editoři nerozhodnou jinak. Jsme ochotni ho nechat v Londýně tak dlouho, jak to bude zapotřebí. Uri Blau vydal v Haaretzu hodně článků. Všechny jsou naprostým dynamitem a je samozřejmě jasné, že se úřadům taková odhalení v čelném deníku nelíbí. To chápeme, ale také chápeme, že Izrael je stále ještě demokracie, a proto máme v úmyslu vydávat všechno, co požaduje veřejný zájem a co naši reportéři dokáží odhalit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.4. 2010