Izraelská lobby naléhá na americký Kongres, aby Obama zmírnil svůj protiizraelský postoj

31. 3. 2010

Hlavní americká proizraelská lobby mobilizuje poslance v americkém Kongresu ve snaze vyvinout nátlak na Bílý dům ve věci ostré konfrontace mezi Barackem Obamou a Binyaminem Netanyahuem, izraelským premiérem.

American Israel Public Affairs Committe (AIPAC) - Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti se snaží využívat neshod v Obamově vládě, která usiluje o to přimět v důsledku nynější krize ohledně další stavby izraelských příbytků na palestinském území v Jeruzalémě k tomu, aby Izrael udělal ústupky a začal s Palestinci vyjednávat.

AIPACu se podařilo přesvědčit více než tři čtvrtiny poslanců ve Sněmovně reprezentantů, aby podepsali dopis, který požaduje, aby americká vláda přestala veřejně kritizovat Izrael a aby Spojené státy "posílily" své styky se židovským státem. Případné neshody mezi oběma vládami by měl být podle AIPACU udržovány za zavřenými dveřmi.

Netanyahuův konflikt s Obamou oslabuje jeho pozici v Izraeli, kde je obviňován, že ohrozil nejdůležitější zahraničněpolitický vztah Izraele.

Podle pozorovatelů si však nyní Obama nemůže dovolit vůči Izraeli ustoupit. A dosavadní podpora Kongresu pro Izrael v této kontroverzi byla velmi slabá, protože američtí poslanci nepodporují zrovna nadšeně rozhodnutí Izraele budovat další izraelské příbytky na palestinském území

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 31.3. 2010