Testy Scio jsou natrénovatelné

31. 3. 2010

Musím se jednoznačně přiklonit k názoru pana Erika Dohnálka. Jeho charakteristika Scio testů mi připomněla přijímačkový kolotoč, který jsem absolvoval s dcerou před dvěma roky, píše Ivan Koutník.

Původně její příprava spočívala v řešení příkladů ze sbírek, jichž mám jako učitel doma několik. Nechápal jsem, proč bychom měli investovat vysoké částky do školení firmy Scio, když testy jsou, jak tvrdí pan Kartous, obecné a "nenatrénovatelné".

Po absolvování prvního kola přijímacích zkoušek jsem se rozhodl nic neponechat náhodě a několik sad takovýchto testů si obstaral. Podle mého názoru a zkušeností s mojí dcerou se Scio testy natrénovat lze. Typy příkladů jsou velmi omezené a pravidelně se opakují. Po krátkém tréninku se dcera naučila řešit Sciotesty bezchybně a v téměř polovičním čase oproti výchozímu stavu. Nemusela totiž vymýšlet řešení. Znala jej a pouze jej aplikovala v mírně změněných podmínkách.

Dost odvážné mi rovněž připadá tvrzení že "Test tedy sleduje schopnost chápat význam slov, kontextu, schopnost číst text a interpretovat jeho obsah..." příklady obsažené ve Sciotestech mi spíše připomínaly hádanku, kdy zkoušený je několik minut nucen počítat vystupující a nastupující v autobuse, aby byl poté dotázán na jméno řidiče.

Text předkládaný ve Sciotestech je vzhledem k časovému limitu velmi dlouhý, obsahově nevýrazný a otázka následně položená se často dotýká detailu, který nemusí být z hlediska pointy (pokud ji vybraný text náhodou zrovna má) ani příliš podstatný.

Testy OSP opravdu nejsou výmyslem společnosti Scio. Je ovšem otázkou, zda to co společnost Scio předkládá je opravdu test OSP. Já o tom příliš přesvědčen nejsem. Dcera v dalším kole uspěla.

I.K.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 31.3. 2010