V Británii se neplatí za zdravotnictví

30. 3. 2010

Dobrý den, pane Čulíku. Minulý týden jsem na veřejnoprávní TV viděl pořad věnovaný zdravotnictví, ve kterém bývalý a zřejmě i příští ministr zdravotnictví Tomáš Julínek vykládal, že nám dobře známé regulační poplatky platí pacienti v celé západní Evropě, píše J. Pachman.

Tyto poplatky prý zabraňují nadužívání zdravotní péče tzn. odrazují od návštěvy lékaře ty pacienty, kteří netrpí velkými bolestmi a mohli by se tedy léčit sami. Navíc regulační poplatky připomínají lidem, že zdravotní péče není zadarmo. Pouze u nás se tomu prý lidé z neznalosti diví, protože za komunismu celých 40 let nic neplatili. Chtěl jsem tedy zeptat, kolik činí regulační poplatek, který vy platíte svému lékaři v Glasgow? Zavedla regulační poplatky ve Velké Británii už Margaret Tchatcherová, jak by to odpovídalo její pověsti vůdkyně světové pravice?

Odpověď Jana Čulíka: V britském zdravotnictví se žádné regulační poplatky neplatí, ani u lékaře, ani v nemocnici. Platí se za recept (95 procent receptů je od platby osvobozeno) a při návštěvě u zubaře platí pacient část ceny zákroku.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.3. 2010