Internet nám vnucuje přítomnost

29. 3. 2010

David Gelertnter je profesor počítačové vědy na Yale University a chief scientist v Mirror Worlds Technologies. Primárně se zabývá managementem informací, paralelním programováním a umělou inteligenci. Je taky autorem několika knih a esejů. (Nejznámější je patrně The Second Coming -- a Manifesto.) Toto je výňatek z jeho nového eseje Time To Start Taking The Internet Seriously. Celý text v angličtíně je ZDE, píše Jiří Drašnar.

27. Abych se navrátil k základní hádance: jestli toto je informační věk, co to je, co naše děti vědí a co jejich rodiče nevěděli? Odpověď je "now" (nyní, teď). Vědí o "now".

28. Internetová kultura je "nowness" kultura, kultura, která je teď. Internet vám řekne, co právě nyní dělají vaši přátelé a co se děje ve světě, co se teď děje v obchodech, na trzích, a s počasím, jaké je právě veřejné mínění, trend a móda. Internet každého z nás přesně teď spojí s nesčetnými webovými stránkami - s mnoha rozdílnými místy v jednom časovém okamžiku.

29. "Nowness" je jeden z nejvíce důležitých kulturních fenoménů moderní doby: pozornost západního světa se postupně posunula z hluboké ale úzké domény jedné rodiny nebo vesnice a její historie k širším, ale povrchnějším doménám větší komunity, národa, světa. Kult celebrity, důležitost průzkumů veřejného mínění, úpadek ve výuce a studiu historie, uniformita názorů a postojů akademické obce a ostatních vzdělaných elit - to vše je částí téhož jevu. "Nowness" ignoruje všechny ostatní okamžiky vyjma nynějšího. V absolutní internetové kultuře zaplavené "teďkostí" (nowness) jako pizza utopená v mořské vodě, promočen tropickým lijákem "teďkosti", mluví každý stejně, stejně se obléká a stejně myslí.

30. Jak jsem napsal na začátku, žádný okamžik v historii techniky nebyl víc vzrušující nebo víc nebezpečný než "nyní". Jak se dozvídáme víc o "nyní", víme méně o tehdy. Internet obrovsky zvyšuje přísun informací, ale ne kapacitu lidské mysli. (Někteří vědci mluví o umělém zvyšování výkonu mysli a paměti - ale potom ovšem už nemluví o lidských bytostech. Hovoří o nějakém novém živočišném druhu, o kterém nic nevíme. A v tomto odvětví bychom byli hlupáci, kdybychom pochybovali o vlastní nevědomosti.) Efekt "teďkosti" připomíná znečišťující efekt světla ve velkých městech, který znemožňuje vidět hvězdy. Záplava informací o přítomnosti zamezuje přístupu k minulosti.

31. Ale - internet muže být nejvýkonnějším nástrojem, který jsme kdy vynalezli, pro porozumění minulosti i textuře času. Jakmile porozumíme jeho vrozeným tendencím, můžeme je opravit. Internet má velký sklon preferovat nyní.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 29.3. 2010