Krize v katolické církvi

Vatikán bojuje o Benedikta

27. 3. 2010

Vatikán se zoufale snaží bránit papeže Benedikta, kolem něhož vznikl nový skandál, když vyšlo najevo, že Benedikt rozhodl dovolit knězi pedofilovi, aby převzal pastorální roli ve své bývalé diocézi.

Vatikánští činitelé zahájili za poslední dva dny už druhou vlnu energické obrany papeže. Ten je terčem dvou samostatných skandálů v Německu a ve Spojených státech. Papeže hájí i vysocí italští politikové.

V nejnovější kontroverzi informoval americký deník New York Times, že Benedikt jako někdejší kardinál Joseph Ratzinger byl podrobně informován o případu kněze Petera Hullermana z německého města Essen, který tam byl r. 1979 suspendován poté, co ho několik rodičů obvinilo, že sexuálně zneužívá jejich děti.

V lednu 1980 Ratzinger jako tehdejší mnichovský arcibiskup stál v čele schůze, která schválila, aby Hullerman zase pracoval v tomto městě jako kněz. Jen o několik dní později dostal Ratzinger informaci, že Hullerman začne znovu pracovat jako kněz, přestože ho dokument charakterizoval jako potenciálně nebezpečného.

Den předtím musel Vatikán popírat, že papež Benedikt nezasáhl, když se na něho obrátili američtí biskupové ohledně stížností, že americký kněz Lawrence Murphy zneužil ve Wisconsinu více než 200 chlapců.

V Německu požadoval v redakčním komentáři vlivný zpravodajský týdeník Der Spiegel, aby Ratzinger rezignoval na funkci papeže. Vatikán to odmítl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.3. 2010