Pražské jaro Medveděva a Obamy?

26. 3. 2010

KD│ Během dneška by se měl uskutečnit telefonický rozhovor mezi prezidenty USA a Ruské federace Barackem Obamou a Dmitrijem Medveděvem. Redakci ruského listu Nězavisimaja gazeta to sdělil nejmenovaný zdroj uvnitř Kremlu. Prezidenti by měli dospět ke shodě ohledně detailů ceremonie podpisu nové Smlouvy o omezení strategických útočných zbraní (známé jako START, rusky ДСНВ). Pravděpodobně k tomu dojde osmého dubna v Praze, ale konečné odsouhlasení data a místa ještě závisí na rozhodnutí samotných prezidentů. Středeční vyjádření anonymního zdroje v Kremlu, že všechny potřebné dokumenty jsou již schváleny, vyvolalo ve Washingtonu údiv. Moskva zase navzdory euforii v Praze nespěchá s potvrzením místa a data podpisu smlouvy.

Obama před rokem oznámil úmysl uzavřít smlouvu právě v Praze, nicméně podpis nemůže být jen jeho triumfem, ale musí zahrnout i zájmy ruského protějšku. Definitivně odsouhlasen je zatím pouze dnešní telefonický rozhovor obou prezidentů.

Podle některých zpráv smlouva předpokládá snížení počtu strategických jadrných hlavic z dnešních 2 200 na 1 550. Maximální počet operativně rozmístěných raket bude omezeno na 700 kusů, dalších 100 bude smět být umístěno ve skladech. Preambule smlouvy uznává vzájemnou spjatost strategických útočných a obranných zbraní.Washington však zdůrazňuje, že ze své strany nepřistoupil na právně závazná omezení plánů budování protiraketové obrany.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.3. 2010