ČEZ: Emise CO2 jsou neškodné

25. 3. 2010

Životní prostředí lidí v Severočeském kraji je poškozováno každý den. Neškodí mu CO2, jak tvrdí někteří demagogové, ale emise síry a dusíku. Proti těm chce ČEZ tvrdě zasáhnout rekonstrukcí elektrárny Prunéřov. Brání mu v tom však kampaň zelených aktivistů a odklady ministerstva životního prostředí. Vědci sice vedou diskusi o tom, zda CO2 způsobuje globální oteplování, v lokálním měřítku je to však naprosto neškodný plyn, který dýchají rostliny a který tvoří bublinky v nápojích.

An English version of this article is in CLICK HERE

Řešení protlačované zelenými aktivisty by zatížilo kraj daleko více

Nasazení nadkritického bloku by znamenalo provozovat elektrárnu 40 místo plánovaných 25 let. Z toho důvodu by podstatně vzrostly celkové emise elektrárny, a to nejen lokálně neškodného CO2, ale i škodlivých emisí síry, dusíku a popílku. Další škody by způsobilo zdražení tepla a útěk lidí zpět k lokálnímu vytápění.

Prunéřov - Údajná alternativa je jen fiktivní

Obyvatelé kraje se však nemusí bát, že by ekologičtí aktivisté se svou prodlouženou variantou provozu elektrárny uspěli. Taková varianta je totiž nesmyslná nejen z pohledu životního prostředí, ale především proto, že pro ni není v lokalitě dostatek uhlí a jeho dovážení je ekonomický i ekologický nesmysl.

Komplexní obnova elektrárny Prunéřov II 3 x 250MWe - prezentace z tiskové konference konané dne 22. 3. 2010 v Prunéřově PPT

Argumentaci ČEZ podpořila zpráva norských poradců

Zpráva poradenské společnosti DNV potvrdila, že proces posuzování vlivu rekonstrukce tepelné elektrárny Prunéřov proběhl podle zákona. Potvrdila rovněž, že nadkritický blok by musel být v provozu déle než 35 let. A konečně potvrdila i to, že v 57 parametrech projekt ČEZ odpovídá doporučeným požadavkům nejlepších technologií a ve zbývajících dvou parametrech je odchylka odůvodněná místními požadavky, což ČEZ od počátku jasně komunikoval.

Ministerstvo životního prostředí nedodržuje zákon

Na základě projektu, analýz, kladného stanoviska nezávislého posudku a souhlasu kraje mělo ministerstvo životního prostředí již do 4. ledna vydat souhlas s rekonstrukcí. Odkládáním rozhodnutí ministerstvo nedodržuje zákon. To je pro všechny investory v České republice velmi negativní signál.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.3. 2010