Radio Jerevan se opět ozvalo. Tentokrát z Paříže a Madridu

23. 3. 2010 / Lubomír Molnár

Dříve narození pamatují na slavnou éru vtipů o radiu Jerevan, které nejdříve ohlásilo zaručenou zprávu a potom k ní vysílalo opravy a dementi. Nyní se něco krutě obdobného vydařilo společnému úsilí francouzských a španělských bezpečnostních složek.

V sobotu ráno jsem vyvolal pozdvižení v knihkupectví, kde si pravidelně kupuji některý ze španělských deníků. Než jsem došel od regálu s novinami k pokladně, tak jsem se posměšku prostě neudržel. Na titulní straně El País stejně jako většiny listů byla fotografie pěti mužů, jak kráčí od pokladny v supermarketu a v jednom nákupním vozíku mají karton plechovkového piva. Pod fotografií byl tento popisek: Pohled na pět příslušníků ETA na videozáznamu, rozšířeném francouzskou policií.

Na zájem pokladní, cože mne tak pobavilo, jsem dostatečně hlasitě řekl: „Buď je ETA ilegální teroristickou organizací, nebo spolkem kamarádů z mokré čtvrti. Nemůže ale být obojím současně!“ V okolí to zašumělo, nikdo se do polemiky nepustil.

Již večerní televizní zpravodajství vyhlásilo opravu, za kterou by se nemuselo Radio Jerevan stydět. Na záznamu nebyli Baskové, ale Katalánci. Nebyli to teroristé, ale hasiči. Nechystali se na teroristickou akci, ale šli si koupit pivo.

Je skutečně šokující vědomí, že v celé struktuře policejních orgánů a médií se nenašel soudný člověk, který by zabránil šíření popsaného nesmyslu. Kdo jsou ti "profesionálové", kteří si připustí možnost, že pět příslušníků ETA si jde společně koupit do supermarketu u Paříže pivo v době, kdy probíhá pátrací akce v důsledku zabití francouzského policisty? Po snaživém denunciantovi, penzionovaném policistovi, který na pětici upozornil, se zrovna tak mohl najít snaživý akční hrdina, který by pětici fatálně zneškodnil !!!

Španělský ministr vnitra Rubalcaba a premiér Zapatero se pěti katalánským hasičům za nedopatření omluvili - i když s odkazem, že chyby se dopustili jinde. No, alespoň že tak.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.3. 2010