POZVÁNKA

Konference Alternativa k pravicovému extremismu v dobách sociální a ekologické krize

22. 3. 2010

která se uskuteční 27. a 28. března 2010 v Klubu Lávka na Novotného lávce 1, Praha 1.

Akce je zajišťována Evropským sociálním fórem ve spolupráci s Českým sociálním fórem a volně tak navazuje na lednovou akci, která se rovněž konala na Novotného lávce. Tentokrát bude ale zastoupení z celé Evropy. Cílem konference je propojení sociálních a ekologických hnutí, obzvláště ze Střední a Východní Evropy, s vizí účasti na Evropské sociálním fóru, které se bude konat 4. července v Istanbulu.

Hlavní zásluhu na konání akce má Leo Gabriel, člen Mezinárodní rady Světového sociálního fóra.

Konference se bude věnovat nejen tématu pravicového extremismu a možnostmi řešení, ale také problematice sociální a ekologické krize a řešeními navrhovanými vládami i neziskovými institucemi, včetně vypracování Deklarace o alternativě k pravicovému extremismu.

Pravicový extremismus je téma aktuálnější než kdy dřív -- sociální dopady krize mohou část občanů vést k přesvědčení, že za problémy může někdo jiný, někdo, koho je snadné definovat a ukázat na něj prstem, např. imigranti či marginalizované skupiny obyvatel. Pro některé politické strany to může být vítaný argument, proč zamezit diskusi o systému.

Je tedy jasné, že s pravicovým extremismem souvisí sociální i ekologická dimenze současné krize. Konference by proto měla nabídnout řešení nejen vzhledem k extremismu, ale i diskusi tom, jak mu předcházet předkládáním alternativních pohledů na současnou krizi.

Návštěvníci se celkem mohou těšit na více než 100 aktivistů z celé Evropy i bohatý kulturní program.

Jazyky konference jsou angličtina a ruština.

Kompletní program fóra je možno nalézt na www.socialniforum.cz.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.3. 2010