Gryzlov: Rusko možná smlouvu o strategických zbraních neratifikuje

18. 3. 2010

KD│ 12. dubna během návštěvy Dmitrije Medveděva v USA u příležitosti summitu věnovaného nešíření jaderných zbraní by měli američtí a ruští představitelé podepsat novou Smlouvu o omezení strategických útočných zbraní. Ta by měla nahradit smlouvu START expirovanou počátkem prosince 2009. Avšak v úterý 16. března předseda ruské Dumy Boris Gryzlov neočekávaně ostrou formou Američany varoval: Poslanci dokument neratifikují, "pokud nebude spojen s otázkou protiraketové obrany".

Gryzlov toto prohlášení učinil během setkání s předsedkyní bulharského Národního shromáždění Cačevou. Otázka možného rozmístění americké PRO v Bulharsku má podle Gryzlova obzvlášť citlivý charakter.

Analogické prohlášení vydal šéf výboru Dumy pro mezinárodní záležitosti Konstantin Kosačev; také on tvrdí, že bez spojení dokumentu s protiraketovou obranou má nová smlouva nulovou šanci na schválení. A před týdnem ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že v připravované smlouvě bude otázka protiraketové obrany právně závaznou formou spojena s problematikou strategických útočných zbraní, a odvolal se na společné prohlášení prezidentů.

Rusko podezírá USA, že omezení počtu útočných zbraní má Američanům umožnit získání rozhodující strategické výhody v podobě schopnosti zlikvidovat případný ruský jaderný úder právě pomocí protiraketové obrany v Evropě - a tím dosáhnout možnosti zaútočit beztrestně na Rusko.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová před několika dny v rozhovoru pro list The Times znovu zopakovala, že Washinghton považuje spojování PRO s problematikou strategických útočných zbraní za "nevhodné".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.3. 2010