Merkelová podporuje projekt muzea vysídlení

17. 3. 2010

KD│ Německá kancléřka Merkelová zopakovala svůj souhlas s plánem postavit v Berlíně muzeum vysídleným Němcům. Navzdory potížím, "budeme pokračovat v práci" - řekla. Podle ní je třeba "nazývat věci pravým jménem", prohlásila na výročním setkání německého Svazu vyhnanců v Berlíně. "Víme, že bez národněsocialistického teroru a války vyvolané Němci by k vyhnání německého obyvatelstva nedošlo," dodala.

Minulý týden z Rady společné vědecké nadace zkoumající okolnosti odsunu kvůli jejímu zapojování do vnitroněmeckých sporů vystoupily česká historička Kristina Kaiserová a německá novinářka Helga Hirsch. V prosinci totéž učinil polský vědec Tomasz Szarota. Také představitel Ústřední rady Židů v Německu Salomon Korn pohrozil ukončením účasti v Radě nadace, pokud by došlo k vytrhování problematiky poválečného vysídlování z kontextu II. světové války a holocaustu. Židovská organizace se obává, aby expozice nevykreslovala jako největší oběti vysídlování Němce a nečinila protihitlerovské mocnosti viníky za tento stav.

Merkelová poděkovala předsedkyni Svazu vyhnanců Erice Steinbachové, se kterou se jí podařilo dosáhnout sblížení stanovisek. V únoru Steinbachová souhlasila, že upustí od kandidatury do správní rady nadace "Útěk, vyhnání, usmíření" výměnou za ústupky vládnoucí koalice.

Podrobnosti v polštině: Wprost : Merkelová podporuje muzeum projektu přesídlení ZDE

podrobnosti v češtině: iHNed: Vysídlenecké centrum se měnit nebude, prohlásila Merkelová ZDE

ČTK: Merkelová: Vysídlenecké centrum se bude zabývat jen vysídlením ZDE
ČT24: Radu nadace "Útěk, vyhnání, usmíření" čekají po odchodu Kaiserové změny ZDE
ČT24, ČTK: Češka opustila nadaci vysídleneckého centra v Berlíně ZDE
ČT24, ČTK: Šéfka vysídlenců Steinbachová kvůli protestům zrušila přednášky ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.3. 2010