Dva nové senzační filmy z Polska

16. 3. 2010

V Británii se uskutečnila na právě probíhajícím festivalu polských filmů premiéra snímků Dívky z nákupního střediska a Sněhobílá, ruská rudá. Oba filmy jsou podle listu Guardian svědectvím o první polské postkomunistické generaci, a seznámíme se v nich se zemí, v níž vládne obrovské množství sociálních problémů: prostituce mladých lidí pod dvacet, zneužívání drog, povrchní konzumerismus, chuligáni v dámských kožiších terorizují zaměstnance fast-foodových restaurací. Jinými slovy, Polsko je země, která se zas tolik neodlišuje od Británie, píše recenzent deníku Guardian.

Sněhobílá, ruská rudá je filmový přepis románu od Doroty Masłowské od režiséra Xaweryho Żuławského. Masłowské bylo pouhých 19 let, když se její kniha stala v Polsku bestsellerem. Hrdinou jejího románu je Yobbo - nezaměstnaný násilník, mladý muž bez budoucnosti, se zálibou v bílém prášku, člověk, který často vidí rudě. Opustí ho jeho dívka, a následuje řada krátkodobých sexuálních setkání. Yobbo vede neustálý monolog, ale postupně se dovídá, že nevlastní svá slova.

Dívky z nákupního střediska je tvrdý sociální realismus. Jeho hrdinkami je gang čtrnáctiletých dívek oblečených v růžových bundách z umělé hmotyu a bílých kozačkách, které poskytují sex starším mužům za módní doplňky z místních butik.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.3. 2010