NEJVĚTŠÍ AMERICKO-IZRAELSKÝ KONFLIKT ZA 35 LET:

Spojené státy zamýšlejí donutit Izrael k rozhovorům s Palestinci

16. 3. 2010

Prezident Barack Obama a izraelský premiér Binyamin Netanyahu se octli v otevřeném konfliktu. Mezi Spojenými státy a Izraelem došlo k nejhorší krizi za posledních třicet let.

Zdroj v Obamově vládě sdělil deníku Guardian, že Bílý dům a americké ministerstvo zahraničí zamýšlejí donutit Izrael zahájit vážné mírové rozhovory s Palestinci a tentokrát má Amerika v úmyslu svůj cíl prosadit.

"Vzájemné obviňování není řešení. Chceme vytvořit základ pro vyjednávání," řekl americký zdroj. Spojené státy požadují, aby Netanyahu zrušil či zastavil plány postavit 1600 nových židovských domů v palestinském východním Jeruzalémě. Avšak Netanyahu se odmítl americkému požadavku podrobit.

Izraelský velvyslanec v USA Michael Oren o víkendu telefonoval jiným izraelským diplomatům a vyjádřil znepokojení nad rozsahem nynější americko-izraelské konfrontace.

Oren konstatoval, že vztahy Izraele s USA se ocitly na nejhorší úrovni od r. 1975. Došlo ke krizi historických rozměrů.

Krize vznikla minulý týden, kdy americký viceprezident Joe Biden cestoval do Izraele ve snaze vyjednat zahájení dlouho odkládaných izraelsko-palestinských mírových rozhovorů. Avšak jeho naděje byla zklamána, když Izrael oznámil, že chce postavit novou židovskou čtvrť ve východním Jeruzalémě.

Palestinský kabinet v pondělí opakoval, že se nebude účastnit rozhovorů, pokud bude Izrael plánovat výstavbu těchto židovských příbytků. Bílý dům systematicky vyvíjí v posledních dnech nátlak na Izrael. V pátek kritizovala Netanyahua v 45 minutovém rozhovoru americká ministryně zahraničí Hilary Clintonová a David Axelrod, hlavní poradce v Bílém domě, charakterizoval v neděli chování Izraele jako urážlivé.

Americký časopis Foreign Policy zveřejnil na svém internetovém serveru v neděli analýzu, podle níž vysocí američtí vojenští velitelé informovali šéfa spojených štábů americké armády admirála Mika Mullena, že americká neschopnosat zabránit Izraeli, aby dál budoval židovské příbytky na západním břehu Jordánu poškozuje vztahy USA s arabským světem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.3. 2010