Kdo jsi, vyděšený Pernesi?

16. 3. 2010 / Petr Jánský

4. března 2010 vyšel v Dnes celostránkový rozhovor s Jiřím Pernesem Nejsem komunista ani levičák. Redaktor Luděk Navara se vnořil do minulosti známého historika v souvislosti s jeho vítězstvím v konkurzu na ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů.

Hned v úvodu kardinální otázka: Byl jste členem historické komise ČSSD? Pernes se ošívá. V minulosti totiž přiznal, že v komisi byl, teď pro změnu tvrdí, že v komisi nebyl. "Tam jsem nikdy nebyl".

An English version of this article is in CLICK HERE

Studoval jste Večerní univerzitu marxismu-leninismu? "Chodil jsem tam z donucení" Kdo vás k tomu nutil? "Nikdo, ale kdybych to odmítl, z funkce bych byl asi odstraněn." Proč jste VUML neuvedl ve svém životopise? "Nikdo se mě na to neptal"

Zde by byla na místě malá vsuvka. Životopis si píše každý sám, nikdo mu otázky neklade. Pokud kandidát zamlčí skutečnost, která je důležitá pro jeho posouzení, měl by být automaticky ze soutěže diskvalifikován.

Jste veden na seznamech StB jako kandidát tajné spolupráce. Jak to bylo? "V roce 1968 jsem byl 12 hodin ve vazbě. Skončilo to tím, že mě odvezli do restaurace a nabídli spolupráci. Já to odmítl, řekl jsem, že se jich bojím."

Doplňující otázka měla znít: Co jste popili a pojedli a kdo platil útratu?

Vaše evidence KTS je z pozdější doby. "Ano je podivné, že jsem byl evidován jako KTS až v roce 1984."

Jste autorem knihy o Slavkově, která oslavuje komunistický převrat 1948. "Jestli se za něco stydím, je to právě toto. Neměl jsem dost sil se ohradit."

Z díla o ministru Čepičkovi mám pocit, že jste byl příliš tolerantní ke komunistickým prominentům. "Snažím se psát tak, aby nebylo vidět, že jsem osobně zaujat například proti komunistické ideologii. KOMUNISTICKÝ REŽIM NÁM NIKDO NEVNUTIL, nedostal se sem na sovětských tancích. NAŠI RODIČE SI HO VYBRALI SAMI A DOBROVOLNĚ V LETECH 1945-48."

Tady jsem se čtením článku skončil. Když historik popíše únor 1948 takovouto lží, měl by buď vrátit diplom a nebo kandidovat do sněmovny za KSČM. Rozhodně by se však neměl drát na místo ředitele ústavu, který se snaží neblahou minulost dokumentovat s tím, že je potřeba se poučit. Jinak dojde na Calverova slova: Jen blbec udělá stejnou chybu dvakrát.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.3. 2010