Lidé z ohrožených obcí, Greenpeace a "Al Gore" apelovali na Paroubka: Nepomáhejte Tykačovi!

13. 3. 2010

Tisková zpráva Greenpeace a sdružení Kořeny

Dvacítka občanů Litvínova a Horního Jiřetína a jejich příznivců dnes ráno čekala v Teplicích na delegáty programové konference ČSSD. Podpořit je přijeli i čtyři lezci Greenpeace, kteří na budovu Krušnohorského divadla, kde se konference koná, vyvěsili transparent "Pomůžete Tykačovi zbourat Horní Jiřetín?"

Akce nebyla pojata jako protestní; jejím cílem bylo poskytnout sociální demokratům aktuální informace a apelovat na ně, aby se zavázali zachovat platné limity těžby hnědého uhlí. Do Teplic nakonec dorazil i bývalý americký viceprezident Al Gore, o jehož účast ČSSD usilovala: muž v jeho masce rozdával delegátům letáky s Goreovými dřívějšími výroky, ve kterých razantně odmítá spalování uhlí. Účastníci konference mimoto dostali aktuální stanovisko Akademie věd, které tento týden prolomení limitů odmítlo, a další informační materiály.

"Nepřišli jsme sem panu Paroubkovi vyčítat jeho nedávný neuvážený výrok o prolomení limitů, ale spíše doplnit sociálním demokratům chybějící informace a zároveň je přátelsky varovat, že tudy cesta nevede. Likvidaci Horního Jiřetína podle průzkumů konstantně odmítá 70 % občanů Ústeckého kraje. Pokud by se snad chtěl pan Paroubek poprat s panem Zemanem o 11 % hlasů těch, kteří bourání podporují, musí počítat s tím, že ztratí valnou část těch ostatních. Věříme, že na rozdíl od Zemana takový sebevrah není," zdůraznil dnes před Krušnohorským divadlem Ondřej Hogen, jehož rodina žije v Horním Jiřetíně od 19. století.

Litvínovské sdružení Kořeny společně s Greenpeace chystají na duben a květen intenzivní veřejnou kampaň proti politikům, kteří platnost limitů chránících Horní Jiřetín a Litvínov zpochybňují. "Jiří Paroubek do téhle kategorie zatím nepatří, ale začíná balancovat na její hraně. Rádi bychom se s ním v nejbližší době sešli a zjistili, jak si vlastně budoucí rozvoj našeho kraje představuje. Krajské referendum je jistě zajímavý nápad, ale pozitivní vizi dalšího rozvoje nahradit prostě nemůže," uvedla členka Kořenů Tereza Otcovská.

"Prolomení limitů je zbytečné a nevýhodné. Jediný, kdo by z něj měl skutečný užitek, je finanční žralok Tykač a několik spekulantů s pozemky. Náklady bychom nesli my všichni ostatní. Uhlí v rámci platných limitů těžby je přitom pro české teplárny dostatek až do roku 2035. Do té doby budou mít jejich majitelé dostatek času přestavět je na čistší paliva, především energetickou biomasu -- její potenciál je podle závěrů Pačesovy komise větší, než tuzemská spotřeba tepla," konstatoval Jan Rovenský z Greenpeace.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.3. 2010