Co se to děje na ČSÚ?

11. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

Český statistický úřad prožívá smolný týden. V pondělí byla zveřejněna statistická data o vývoji průmyslové výroby a stavebnictví. Zpráva však byla nezvykle chudá. Neobsahovala totiž data o struktuře - tedy o tom, jak vypadal vývoj v jednotlivých průmyslových odvětvích. Druhý se den se objevilo na webu ČSÚ sdělení, že „z technických důvodů, které zjišťujeme, došlo k chybě při zveřejňování časových řad.“

Bližší pohled na statistiku průmyslové výroby to ukazuje velmi výmluvně - z webu ČSÚ zmizely všechny tzv. rychlé informace o vývoji průmyslu v minulém roce. Totéž ve stavebnictví. Je to náhoda?

Ve středu ráno v devět hodin měla být zveřejněna data o vývoji HDP. Místo nich se objeví informace o tom, že „dnes ráno ČSÚ obdržel novou informaci o dani z přidané hodnoty za 4. čtvrtletí 2009, která bude operativně zapracována do dat o vývoji HDP – ve středu do 14 hodin.“ Je to náhoda nebo něco jiného?

Zkusme si to trochu rozebrat. Data o DPH za rok 2009 se zjišťují z výkazů DPH, které byly předloženy do 25. ledna finančním úřadům.. Uplynulo tedy nejméně šest týdnů, kdy mohla být tato data sečtena a zkontrolována – a to několikrát. Přesto se právě ve středu ráno – snad jen několik minut před zveřejněním – objeví úplně nová data, která všechno změní.

Jak se tomu vůbec dá věřit? Přece zpráva o HDP se netvoří ve středu ráno od osmi hodin. Je k tomu potřeba řada dalších podkladů, propočtů atd. Je proto připravována s časovým předstihem a již v úterý, ne-li v pondělí musela být v zásadě hotová. To opravdu nikdo netušil, že je někde chyba? Jaký je potom odborná úroveň těch, co takovou zprávu dělají? Nebo je to tím, jak mizerné podklady jsou statistickému úřadu předkládány od jednotlivých rezortů (v tomto případě z ministerstva financí)?

To, že nejsou včas statistiky, jistě tuto zemi nijak neohrozí. Bude-li HDP o pár desetin procenta větší či menší, taky nikdo nepozná a život jistě půjde dál svojí cestou – díkybohu.

Tato peripetie bohužel ukazuje něco jiného, z pohledu občana docela smutného - jakého stupně rozpadu již dosáhla státní správa. A nebo je poselství ještě horší. Že se velmi závažné údaje účelově zadržují kvůli tomu, co by nastalo po jejich zveřejnění v Parlamentu.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.3. 2010