Rusko a Indie do roku 2016 společně vyvinou bojový letoun páté generace

11. 3. 2010

KD│ Podle úterního vyjádření vysokého ruského úředníka pro agenturu RIA Novosti Rusko a Indie společně vyvinou bojový letoun páté generace. Očekává se, že Moskva a Dillí v nejbližších dnech podepíšou smlouvu o koncepci letounu a technických požadavcích indické strany. Nový letoun bude nejspíše založen na ruském prototypu T-50 (na snímku) vyvíjeném firmou Suchoj, který již absolvoval dva letové testy a předpokládá se, že bude v ruském letectvu zaveden v roce 2015. Letoun kombinuje charakteristiky stroje určeného k vybojování nadvlády ve vzduchu (air superiority fighter) a bitevního letounu.

Alexandr Fomin, šéf Federální služby pro vojenskotechnickou spolupráci, vyjádřil názor, že složitý a časově náročný projekt společného vývoje letounu bude dokončen v pěti nebo šesti letech.

Indický podnik Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) údajně usiluje o 25% podíl na pracech při navrhování a vývoji projektu. Podle Fomina letouny určené pro indickou stranu budou ve dvoumístném provedení, ponesou vyspělou elektroniku, indické nadzvukové rakety BrahMos a integrované palubní systémy vyvinuté třetími stranami. (Velmi pravděpodobně půjde mj. i o izraelskou avioniku - KD.)

Rusko vyvíjelo letoun páté generace od roku 1990. Prototyp T-50 byl navržen konstrukční kanceláří Suchoj a vyroben v továrně v Komsomolsku na Amuru na ruském Dálném Východě.

Indie také jedná o nákupu 42 letounů typu Su-30MKI, informoval s odvoláním na vojenské místa indický list Daily News and Analysis. O obchodě v hodnotě více než 3 miliardy dolarů se již několik měsíců jedná. Letoun je určen k vybojování vzdušné nadvlády a Indie jich již v minulosti zakoupila 230 kusů v celkové hodnotě osm a půl miliardy dolarů. Nová objednávka je podle indických úřadů určena k pokrytí nedostatku kvalitních letounů u jednotek stíhacího letectva a má pokrýt potenciální hrozby. .

Indie původně v letech 1996-1998 objednala 50 letounů Su-30MKI a dodatečných 40 kusů v roce 2007. Společnost HAL poté získala licenci na výrobu dalších 140 kusů v letech 2003-2017.

Indické letectvo momentálně disponuje zhruba stovkou letounů Su-30MKI umístěných na leteckých základnách v blízkosti hranic s Čínou a Pákistánem.

Analytici se domnívají, že Indie v příštích 15 letech zůstane hlavním odběratelem ruských bojových letounů, protože nutně potřebuje modernizovat své letectvo. To je vybaveno i modernějšími stroji Su-30MKI a MiG-29, ale jeho páteř dosud tvoří různé verze zastaralého sovětského letounu MiG-21, z nichž část byla rovněž v licenci vyrobena společností HAL.

Další informace v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.3. 2010