George W. Bush apeloval na Davida Camerona, aby zachránil severoirský mírový proces

9. 3. 2010

Bývalý americký prezident George W. Bush se obrátil s přímou prosbou na šéfa britských konzervativců Davida Camerona, aby přiměl své severroirské politické partnery, aby podpořili severoirský mírový proces. V Americe totiž vládnou silné obavy z nového volebního paktu britských konzervativců s ulsterskými unionisty.

George W. Bush mimořádně apeloval na Davida Camerona, aby naléhal na své unionistické partnery, aby podpořili konečnou etapu 15 let dlouhého úsilí o trvalé narovnání v Severním Irsku. Bush v pátek zatelefonoval Cameronovi, aby přiměl šéfa ulsterských unionistů Sira Rege Empeyho, aby v úterý v severoirském shromáždění hlasoval pro mírový proces.

Američtí Republikáni i Demokraté se obávají, že by severoirský mírový proces mohl skončit, pokud by ulsterští unionisté, kteří vládli v Severním Irsku do r. 1972, než vládu přímo převzal Londýn, nyní hlasovali proti decentralizaci policejních a trestněprávních pravomocí do Belfastu.

Šéf britských konzervativců David Cameron čelí v minulých měsících intenzivnímu nátlaku v důsledku svého rozhodnutí uzavřít s ulsterskými unionisty volební pakt, aby získal v londýnské Dolní sněmovně většinu, pokud volby budou nerozhodné. V důsledku svého spojenectí s protestanty a nikoliv s katolíky vládnou nyní v USA obavy, že Konzervativní strana se v severoirské politice postaví na stranu protestantů proti katolíkům, což by mohlo znamenat ukončení mírového procesu a obnovení terorismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.3. 2010