POZNÁMKA NA OKRAJ:

Tajná intelektuální zbraň Švýcarů, neboli Kdo by měl udělat tu namáhavou špinavou práci

3. 3. 2010 / Uwe Ladwig

Pod titulem 'Gleiches Geld für alle'(Stejné peníze pro každého) agitoval ve Spiegelu Online švýcarský ekonom a ředitel Hamburského institutu světové ekonomiky (Hamburgische WeltWirtschaftsInstitut, HWWI) Thomas Straubhaar pro zavádění nepodmíněného 'základního platu' pro všechny obyvatele Německa. V téhle poznámce něco o tom, že takové zjednodušení německého sociálního systému by mělo také svou problematickou stránku...

Když jsem s jednodenním zpožděním četl pokračování zajímavého seriálu Věry Říhové o zaměstnanosti a nezaměstnanosti nazvanou 'Nejsou lidi -- řemesla', vzpomněl jsem si na Straubhaara a jeho propagaci stejného ničím nepodmíněného základního platu pro Němce. A napadlo mě přitom, že by tenhle pan profesor mohl být nevědomky tajnou intelektuální zbraní Švýcarů odplácející boj Němců proti daňovým únikům do jeho rodné země.

Věřím ovšem, že ani švýcarští politikové, ani Straubhaar by se zavedením nějakého základního příjmu nechtěli jen mstít, mohla by z toho ale být alespoň kalamita, pokud ne rovnou katastrofa pro německé hospodářství -- protože kdo by chtěl za takových podmínek dělat tu společensky nutnou, bohužel ale namáhavou špinavou práci, která je pak ještě špatně zaplacena. Nejde ale jen o to, že hodně lidí by se mohlo zříci základního odborného vzdělání, o němž je řeč v zajímavém výše uvedeném článku paní Říhové, ale také o ty, kteří by se teoreticky mohli stát dobře vzdělanými intelektuálními lídry země. Právě oni by mohli využít takový základní příjem a možnosti jeho společného využití, aby se ani se ani na krok nevydali do světa práce.

To co Říhová popsala je v Německu už také skutečností, a o to více by 'nebyli lidi' kdyby za nečinnost byli v budoucnu dobře placeni. O tom už jsem jednou psal - a ještě dnes bych se divil, kdyby právě ti rozumní a nadaní lidé se základním platem neměli jiné starosti a možnosti, než se za další peníze hrnout do stresu pracovního života. Ale co Vy na to? Myslíte, že by se ze Straubhaara nemohla stát taková tajná intelektuální zbraň Švýcarů, o které zatím nikdo neví?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.3. 2010