Potíže EU a utahování opasků v Číně ohrožují oživení v USA

16. 2. 2010

KD│ Ekonomické oživení v USA, o němž se beztak mnozí domnívali, že je jen provizorní, teď navíc ohrožují nejistota v Evropě a zpřísněná finanční politika v Číně. "Bez podstatné akcelerace růstu spotřeby nejsme daleko od okamžiku, kdy celkové ekonomické oživení vymizí," řekl Paul Dales, ekonom společnosti Capital Economics. Začínají se navíc objevovat známky inflace, která je jen zčásti importována, informoval pro Reuters Pedro Nicolaci da Costa.

Z krátkodobého hlediska však růst cen nemusí pro finanční trhy představovat problém. Horší a bezprostřednější je hrozba nejistoty v EU kvůli řeckému dluhu. Potíže v Evropě by mohly USA nepřímo poškodit prostřednictvím posílení dolaru, který by zdražil exporty, jež pomohly dostat zemi z nejhorší recese za posledních 70 let. Bez konkrétních zpráv o pomoci Řecku se investoři patrně neuklidní.

Podobně může působit další zpráva o zpřísnění finanční politiky v Číně, jejímž cílem je předejít inflaci a vzniku realitní bubliny. Čínské finanční trhy jsou tento týden uzavřeny kvůli oslavám čínského Nového roku, ale i tak mohou být oznámena nová vládní opatření.

Oba zmíněné faktory se promítnou do hospodářských výsledků v USA.

Další informace v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.2. 2010