Opět doma

9. 3. 2010 / Ladislav Žák

Strávil jsem opět milý týden jarních prázdnin v útulném rakouském horském azylu, kde nehledě na „hochsezone“ panuje milý klid a hlavně tam není o české politice ani vidu, ani slechu. Ihned po pozdním nočním návratu do Prahy jsem si neopatrně pustil televizi a uviděl jsem záznam z jednání našeho všemi milovaného Senátu na téma danění benefitů. To, co jsem unaveným zrakem po noční jízdě zahlédl a neunaveným sluchem zaslechl, mne dokonale vrátilo do domácí reality.

Nechci tady vůbec přispívat k debatě o benefitech a jejich prvořadé důležitosti pro chod této země, protože o tom si každý rozumný člověk udělá názor sám. To, o čem chci napsat pár řádků je to, že senátoři a senátorky evidentně vůbec netušili, o čem vlastně jednají a zejména ti, kteří se to snažili ostatním sdělovat a vysvětlovat.

Nejkrásnější byl názor, že se prostě jen někde stala chyba a že senátoři před Vánocemi vlastně ani netušili, o čem jednají. Na první pohled bylo patrné, že se jim to muselo zalíbit, protože v tom velice usilovně pokračovali. Přesto se nenajde v této zemi nikdo, kdo by o vládě a Parlamentu řekl, že jsou nekvalifikovanými patlaly, protože přece bojují před zraky lidu o způsob danění benefitů, které už byly povětšinou díky týmž poslancům a senátorům v posledních několika letech v praxi zrušeny. Odpusťme jim, neboť nevědí, co činí..., napadlo mne. Myslím si však, že špatná práce a následné honění politických předvolebních bodů se prostě odpouštět nemá.

Druhou peckou mezi oči byla diskuse nad sdělením odboráře Duška o vládnoucí klice homosexuálů v rezortu dopravy a na Českých drahách. Pan Dušek si vůbec neuvědomil, že pokud by snad chtěl udělat z nějakého managementu nebo kohokoliv jiného nedotknutelný bílý skot, tak nemohl volit lepší slova. V časech tak jako všeho domácího opožděně vrcholící politické a jiné korektnosti bude totiž velmi obtížné se rozhodovat a řešit personálně nebo dokonce právně situaci v rezortu na základě toho, že dopady činnosti tohoto managementu na život občanů i firem jsou devastující a jsou v rozporu s veřejným zájmem, protože především osobní doprava prostě nefunguje vůbec a celé to budí dojem, že jde o záměrné špatné výsledky, jen aby se už mohlo privatizovat. Teď však bude obrana veřejného zájmu díky panu Duškovi mnohem těžší a složitější, protože už nejde o možná záměrně špatné řízení, korupci a zlou vůli, ale o sexuální orientaci a ta je přece nedotknutelná. Rád bych k tomu poznamenal, že jsem přesvědčen, že homosexualita nebude v naší společnosti nikdy požívat skutečné rovnoprávnosti, dokud nebudou homosexuální vztahy, které hrozí konfliktem zájmů, nahlíženy stejným metrem, jako ty heterosexuální. Falešná korektnost k tomu rozhodně nepřispěje.

V Rakousku jsem byl sice ušetřen Duškových výlevů, ale byl jsem celý týden zásobován diskusemi na téma pedofilie a homosexualita v církvi svaté a jejích řádech, sborech a klášterech zvlášť. U nás jsme těchto jevů ušetřeni z podobného důvodu, proč jsme byli ušetřeni finanční krize. Prostě proto, že tak jako naše banky nedostaly povolení pro kšeftování s hypotéčními a jinými toxickými deriváty od svých centrál, tak podobně v našich institucích církve svaté jsme po desítky let neměli žádné děti, které by teď mohly díky tomu, že se už nemusí bát vlivu církve na společnost a stát, žalovat. Konec konců jsme neměli ani ty církevní instituce a prý nám velmi chyběly. Nejsme tedy lepší ani poctivější, v České republice není v tomto ohledu situace o nic lepší než v Rakousku, Irsku nebo Německu, ale prostě jsme neměli takovou příležitost. Možná by bylo dobré, kdybychom se v EU místo neustálého pašování křesťanských kořenů do evropské ústavy a jiných dokumentů postavili k církvi svaté stejně jako k jiným organizacím, jejichž vedoucí pracovníci zneužívají své postavení k ohrožování mravní výchovy mládeže a jiné závažné mravnostní trestné činnosti.

Prostě si myslím, že jsou okamžiky, kdy má jít jakákoliv korektnost stranou, protože špatnost zůstane špatností, ať ji provozuje kdokoliv a pravidla a zákony mají platit v zásadních věcech pro všechny. A zneužívání čehokoliv, politického nebo sexuálního postavení, je špatnost a zneužívání dětí je prostě zlo.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.3. 2010