Britští soudci nařídili zveřejnění informací o mučení Binyama Mohameda americkou CIA

12. 2. 2010

KD│ Britský občan Binyam Mohamed byl brutálně mučen americkou CIA v pákistánském vězení v dubnu a květnu 2002. Tři vysoce postavení britští soudci nyní nařídili britské vládě, aby zveřejnila dosud přísně utajované informace o tom, co se přesně ve věznici dělo, informuje Andy Worthington pro Truthout.

Během jediného krátkého stání odvolací soud rozhodl o tom, že shrnutí zpravodajského hlášení, které američtí zpravodajci poskytli svým britským protějškům, celkem o sedmi odstavcích, má být navzdory americkému nátlaku zveřejněno. Shrnutí napsali britští soudci Thomas a Jones a proti jeho zveřejnění se v srpnu 2008 na naléhání Američanů postavil ministr zahraničí David Miliband.

Z nyní zveřejněného shrnutí mimo jiné vyplývá, Binyam Mohamed byl podroben spánkové deprivaci, během níž mu bylo vyhrožováno, že bude "zmizen"; při výsleších byl stres zvyšován tím, že byl navíc spoután; americký materiál také přiznává, že zacházení, jemuž byl Mohamed vystaven, je v rozporu s britským zákonem proti mučení z roku 1972, který implementuje mezinárodní úmluvu proti mučení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.2. 2010