Podle ukrajinské tradice poražený volbu neuznává

11. 2. 2010 / Karel Klimša

Výsledek prezidentských voleb na Ukrajině je znám, dobojováno ale ještě není. Ústřední volební komise zveřejnila výsledky 2. kola voleb, které proběhlo v neděli 7. února. Podle očekávání zvítězil kandidát opoziční Strany regionů Viktor Janukovyč. Získal 48,95 %, což představuje 12 481 268 hlasů. Jeho rivalka, současná předsedkyně vlády Julia Tymošenková obdržela o zhruba 900 tisíc hlasů méně a získala 45,47 %. Pro žádného z kandidátů (ukrajinský volební zákon umožňuje volit a nedát hlas "nikomu") se vyslovilo 4,36 %, což znamená 1 113 051 voličů.

Po prvním kole činil rozdíl mezi nejúspěšnějšími kandidáty deset procent. Boj byl veden o to, kdo strhne na svou stranu více voličů těch dalších. Zejména S. Tyhypka, který získal 13 % hlasů, A. Jacenjuka, kterého podpořilo 7 % voličů, ale také V. Juščenka -- 5,4 %, P. Symonenka -- 3,5 % anebo V. Litvina s 2,4 procenty. Dalo se předpokládat, že spíše levicoví a proruští voliči se většinově přikloní na stranu V. Janukovyče a nacionalisticky ladění Ukrajinci ze západu země podpoří převážně J. Tymošenkovou. Přispěl k tomu i odcházející prezident V. Juščenko svým jmenováním vůdce OUN-UPA, nechvalně známého Stěpana Bandery "Hrdinou Ukrajiny". Tymošenková se k tomuto ostudnému rozhodnutí připojila. A tak přes vzájemnou nevraživost mezi oběma tribuny tzv. oranžové revoluce, nacionalisté ze západních regionů věděli, koho volit. Na straně druhé, váhající voliči v centrálních oblastech a na východě či jihu Ukrajiny zase měli jasno, koho nevolit.

Ukrajina je stále tak nějak dvojí. Jiná je západní a jiná východní půle země. Pomyslnou hranicí je Dněpr. Zřetelně to vystupuje na povrch při čtení volebních výsledků. Jestliže J. Tymošenková získala svá maxima v Ivano-Frankovské (88,9 %), Ternopolské (88,4 %), Lvovské (86,2 %), Volyňské (81,8 %), Rovněnské (76,2 %) či Vinnické oblasti (71,1%) na západ od Kyjeva, V. Janukovyč dominoval v Doněcké (90,4 %), Luganské (89 %), Sevastopolu (84,4 %), AR Krym (78,2 %) anebo Oděsské oblasti (74,1 %) na jihu země. Více než 70% získal i v oblastech Nikolajevské, Zaporožské a Charkovské. Pro zajímavost lze uvést, že také v Zakarpatské oblasti, bývalé Podkarpatské Rusi, získal 42 procentní podporu.

Výsledky jsou známy, ale poražená kandidátka je odmítá uznat. Je připravena podat na regulérnost voleb soudní žalobu. Známý ukrajinský politolog Michail Pogrebinskij to předvídal. "Podle ukrajinské tradice, poražený svou prohru nikdy nepřijímá", konstatoval. Julia Tymošenková mu vzápětí dala za pravdu. "Nikdy nepřiznám legitimitu vítězství Janukovyče v takových volbách", řekla a místopředsedkyně jejího Bloku Olena Šustiková to rozvedla: "Budeme požadovat přepočítání hlasů v konkrétních obvodech a pokud se podvody prokážou, budeme žádat přepočítání celých voleb". Tymošenková zmínila i variantu třetího kola voleb.

Strana regionů reaguje klidně a sebejistě. Případné soudní žaloby, pokud k nim přece jen BJUT přistoupí, považují za bezperspektivní. A podobně skeptičtí k možnému zpochybnění voleb jsou i členové Ústřední volební komise a experti. Také mezinárodní pozorovatelé ze všech koutů světa -- a že jich nebylo málo -- shodně označili volby za "demokratické, čestné a transparentní". Vyzvali svět i poraženou kandidátku, aby výsledek voleb respektovali a apelovali na klidné a regulérní předání moci. Tymošenkové by slušelo, kdyby uznala svou prohru a blahopřála soupeři k vítězství. Opačná reakce, kterou teď hrozí, by byla cestou k novému chaosu a eskalaci napětí, leč s malou nadějí na úspěch. "Statisíce do ulic, jako před pěti lety, dnes nikdo nedostane. Lidé jsou zklamaní, zbavení iluzí a hlavně, mají jiné starosti. A mají jich tolik, že nevědí, jak si s nimi poradit", soudí politolog Vladimír Fesenko. Ukrajina potřebuje klid a stabilitu, aby mohla své problémy řešit. Vítězný Janukovyč těmto přáním vychází vstříc. "Tyto volby by měly být prvním krokem ke sjednocení a stmelení země. Všichni vidíme, kolik je kolem nás bídy a zoufalství. Kolik lidí potřebuje a zaslouží pomoci. Musíme jim jít naproti. Stát je tu od toho, aby se lidé o něj mohli opřít a ne, aby jim ztěžoval jejich situaci. Nepřítelem číslo jedna Ukrajiny je chudoba. Pracujme společně na tom, aby lidé brzy pocítili změnu k lepšímu, aby se jim ulehčilo. To je moje priorita", řekl po zveřejnění výsledků vítězný Viktor Janukovyč. Nezbývá, než s ním souhlasit a popřát mu hodně zdaru při plnění tohoto předsevzetí.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.2. 2010