Ruský ministr financí vystupuje proti vládní straně

10. 2. 2010

KD│ V Rusku včera propukl vážný politický skandál. Předseda nejvyšší rady vládní strany Jednotné Rusko a předseda Dumy Boris Gryzlov zahájil ostrou polemiku s vicepremiérem a ministrem financí Alexejem Kudrinem. Podle expertů listu Nězavisimaja gazeta jde o spor lidí, jejichž názory na vnitropolitické záležitosti by se nemusely příliš lišit, ale spor spíše ukazuje na to, že se vládní strana obává o své postavení, informuje Alexandra Samarina.

Gryzlov Kudrinovi vmetl do tváře, že prý ho do strany Jednotné Rusko nikdo nezval. Reagoval tak na vystoupení Kudrina ve státní televizi, v němž vládní stranu výrazně zkritizoval; mj. prohlásil, že strana je zbyrokratizovaná a v zemi chybí skutečná politická soutěž mezi více stranami. Odvolal se ovšem přitom na vyjádření prezidenta Medveděva.

Gryzlov již následující den ráno udělal z vystoupení Kudrina skandál a odvolal se přitom na autoritu premiéra. Podle jeho vyjádření má strana Jediné Rusko s Kudrinem zásadní neshody v otázkách rozvoje ekonomiky.

V Rusku se nyní spekuluje, jaké mocenské změny ve vládě tento spor ve skutečnosti odráží.

Celý článek v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.2. 2010