Izraelská armáda zatkla během nočního zátahu na Ramalláh dvě mezinárodní aktivistky, v rozporu s dohodami z Osla

8. 2. 2010

Izraelští vojáci v časných ranních hodinách vtrhli do Ramalláhu, na okupovaných palestinských územích Západního břehu Jordánu, a zatkli dvě aktivistky ze Španělska a Austrálie, pod záminkou vypršení platnosti povolení k pobytu. Tento zákrok je v rozporu s dohodami z Osla.

Ve tři hodiny ráno si izraelská armáda násilím vnutila vstup do bytu v oblasti A palestinského města Ramalláh a zatkla dvě aktivistky z Mezinárodního hnutí solidarity (International Solidarity Movement -- ISM) pro podezření z překročení povolené doby pobytu. Španělská novinářka Adriana Jove Marti a australská studentka univerzity v Bir Zeit Bridgette Chappell byly převezeny do areálu vojenské základny Ofer, která se nachází na okupovaných palestinských územích, kde byly předány jednotce izraelské imigrační policie "Oz".

Tento zákrok a zatčení obou aktivistek jsou přímým porušením dohod z Osla uzavřených mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou, které v případech, kde se nejedná o přímé a urgentní ohrožení bezpečnosti státu Izrael, jasně zakazují invaze izraelských složek do palestinských oblastí A (oblastí, které byly dohodami z Osla převedeny pod plnou civilní a vojenskou kontrolou Palestinské samosprávy). Vypršení víz pod toto vymezení nespadá.

Dnešní zatčení následují po protiprávním zadržení občanky České republiky, Evy Novákové, která byla za podobných okolností minulý měsíc zatčena izraelskou imigrační jednotkou Oz a následně vyhoštěna. Její zatčení vyvolalo spory o zneužívání jednotky Oz v rámci okupovaných palestinských území, na kterých tato jednotka nemá pravomoc působit.

Ryan Olander, americký aktivista, který byl svědkem dnešního zákroku, uvedl, že asi desítka ozbrojených vojáků vtrhla násilím do bytu, kde se on a dvě zadržené aktivistky nacházeli. Kromě kontroly pasů a víz izraelští vojáci také zabavili fotoaparáty, počítač, propalestinské transparenty a formuláře s detailními údaji týkajícími se ostatních aktivistů.

Ryan Olander prohlásil, že "Tento zákrok znamená odhodlání Izraele pokračovat ve svých snahách o potlačení nenásilného odporu Palestinců proti okupaci podporovaného aktivisty z celého světa. Je to cynický a neoprávněný pokus o zastření skutečné podoby okupace, který má za úkol zamezit aktivistům nacházejícím se v Palestině v podávání zpráv o situaci na tomto území."

Snahy Izraele o vyhoštění cizinců, kteří pobývají a pracují na území Západního břehu v solidaritě s Palestinci, jsou součástí kampaně na potlačení nenásilných demonstrací, v rámci které bylo zatčeno několik desítek palestinských aktivistů. Za posledních deset měsíců izraelská imigrační jednotka Oz nelegálně zatkla a pokoušela se vyhostit další čtyři mezinárodní aktivisty.

Občanka České republiky Eva Nováková, která na území Palestiny působila jako mediální koordinátorka ISM, byla zatčena 11. ledna v Ramalláhu a následující den vyhoštěna, dříve, než proti tomuto rozhodnutí mohlo být podáno odvolání. Právník Evy Novákové v současné době pracuje na odvolání, ve kterém zpochybňuje legalitu jejího zatčení a které v příštích několika dnech předá soudu v Tel Avivu.

Americký aktivista Ryan Olander byl navíc dvakrát nelegálně zatčen jednotkou Oz, ale jeho vyhoštění bylo zastaveno po tom, co soudce v Tel Avivu prohlásil jeho zatčení za protiprávní. Podobná odvolání k soudu zamezila i deportaci dalších dvou aktivistů, amerického a britského občana.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.2. 2010