Google lhal veřejnosti, teď spolupracuje s NSA

8. 2. 2010 / Štěpán Kotrba

Čínská vláda možná dále omezuje "svobodu projevu" na čínském internetu (čti: zoufale se brání sofistikovanému sociálnímu inženýrství a kybernetickým útokům s cílem podrývat politický a ekonomický systém v Číně). Ale neútočí na Google. Podle informací Washington Post nebylo primárním cílem prosincových útoků na společnost Google "získat přístup ke Gmail účtům aktivistů za lidská práva v Číně", jak společnost oficiálně prezentovala, ale získání zdrojových kódů používaných Googlem. Buď jsou bezpečnostní analytici Google permanentně zhulení trávou tak, že nerozeznají Gmail účty od zdrojáků, anebo...

Google veřejně lhal.

Cílem je ochrana osobních údajů, témata vyhledávání a pořadí a validita odpovědí zahraničním, velmi často i firemním a vědeckým uživatelům Google. Nejmocnější vyhledávací nástroj, který pohltil i značnou část dokumentů samotné americké vlády, nemůže být bez kontroly. Jak lze využít dotazů k analýze bezpečnosti a špiclování, Google už jednou předvedl - během války proti terorismu... Současná spolupráce Google s NSA je proto stejně podezřelá, jako důvody, které ji provázejí. Google svou ztrátou nezávislosti na americké vládě a pokořením se před intervencionistickou zahraniční politikou vůči Číně ztratil veškerou důvěryhodnost. Takže odteď platí, že na co se zeptáte Googlu a nebo která data nahrajete do svého Gmailu, ví NSA, která Google ovládla. Daleko více platí, že na mnoho otázek nemusíte dostat relevantní odpovědi a otázkami prozradíte i to, co nechcete. To je konec Googlu. Nejmocnější nástroj informační svobody občanů desítek států se stal rázem loutkou. Pouhým vyhledávačem pro puberťáky.

Otázka je, kdo je oním prosincovým hackerem, jestliže to Číňané nejsou... Tipnul bych si, že NSA sama. Útok, po němž následuje nabídka ochrany budiž nazývána racketeeringem. Informace "uniklá" "z nejmenovaného zdroje" do médií také nápadně připomíná profesionální krizovou PR komunikaci. Předmětem spolupráce mezi Google a NSA má totiž být "analýza prosincového útoku a ochrana Google před dalšími útoky"... Google i NSA informaci odmítli komentovat. Jak jinak.

Washington Post: Google to enlist NSA to help it ward off cyberattacks ZDE

Washington Post: Google China cyberattack part of vast espionage campaign, experts say ZDE
Techcrunch: Google Defends Against Large Scale Chinese Cyber Attack: May Cease Chinese Operations ZDE
Official Google Blog: A new approach to China ZDE

20. 01. 2010 Google v Číně: 'Business as usual' ZDE

13. 01. 2010 Společnost Google po útoku pohrozila, že ukončí spolupráci s Čínou ZDE
11. 01. 2010 Vláda Google ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.2. 2010