Nemocní lidé si raději berou dovolenou

5. 2. 2010

Rád bych krátce reagoval na článek pana Michala Krčmy, Byli jsme nemocnější než před 20 lety? píše Pavel Trunda.

Pan Krčma má poměrně přesvědčivé argumenty, přesto by situace s nemocenskou zasloužila hlubší analýzu (možná už jiněkdo provedl?). Proti názoru o zneužívání stojí osobní zkušenosti (lépe řečeno zkušenosti mých přátel), kdy místo nemocenské čerpají raději dovolenou a častokrát ani nejdou k lékaři.

Potenciální nebezpečí z možného zanedbání léčby je obecně známé. Souvisí to mj. i s tím, že první tři dny nemoci nejsou propláceny a některé firmy, kde je provoz typu dlouhý-krátký týden zaměstnancům, s odvoláním na jejich směny, začínají proplácet nem.až po např.10dnech. Výše uvedeným ovšem nemíním vyvracet existenci skutečného zneužívání nemocenské - také jsem to v pár případech zažil.

Co se týče spotřeby léků, zde je potřeba asi spíše sledovat její trend. Zde spíše dochází ke kombinaci nadměrné spotřeby ze strany některých pacientů, nadměrnému předepisování lékaři(antibiotika), ale především tlaku ze strany výrobců a lékárníků v zájmu maximalizace zisku (platí rčení "Neznám chudého lékárníka").

Zkrátka pravda bude někde uprostřed a situace vyžaduje zásadní reformu. Ovšem lidé typu Julínka, Šnajdra či Juráskové ji neprovedou, ti kopou za zájmy soukromého kapitálu, a nikoliv pacientů a českého rozpočtu, tak okatě, až to hezké není. Což je ovšem, bohužel, případ většiny našich politiků.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.2. 2010