Rozpočet anglických univerzit byl tvrdě seškrtán

2. 2. 2010

Poprvé za posledních deset let byl nyní snížen rozpočet anglických univerzit, uprostřed bezprecedentně silné poptávky mladých lidí usilujících o přijetí k univerzitnímu studiu.

V akademickém roce 2010-11 bude rozpočet anglických univerzit pro výuku snížen o 215 milionů liber. Celkem dostanou univerzity grant ve výši 4,7 miliardy liber; o 1,6 procenta méně než v předchozím roce. Rektoři anglických univerzit i vedoucí představitelé anglického Svazu studentstva konstatovali, že škrty jsou "neuvěřitelným činem sebepoškozování" a že zlikvidují kvalitu anglických univerzitních kursů.

Finance určené pro výzkum na stejné úrovni jako dosud, ve výši 1,6 miliardy liber, avšak budoucí granty poplynou na katedry, které byly v minulosti hodnoceny vysoko pro svůj výzkum. Dalších 10 milionů liber poplyne na výuku vědy, techniky a strojírenství, kteréžto obory chce britská vláda podporovat. Vládní grantová agentura uvedla, že v budoucnosti bude britská vláda podporovat ty univerzity, které budou rozvíjet tyto technické obory.

Šéfové anglických univerzit varují, že se v příštím školním roce v důsledku rozpočtových škrtů na vysoké školy nedostane až 300 000 mladých lidí, a to v době, kdy v zemi vládne vysoká nezaměstnanost a je zapotřebí absolventů s kvalitním vzděláním.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 2.2. 2010