Americké zbraně pro Tchajwan ohrozily čínský souhlas se sankcemi proti Íránu

1. 2. 2010

KD│ Americká dodávka zbraní v hodnotě 6,4 miliardy dolarů na Tchajwan byla koncem minulého týdne schválena právě několik hodin před tím, než se měl Washington obrátit na Peking s žádostí ohledně podpory sankcí proti Íránu za jeho jaderný program. Peking v reakci na oznámení kontraktu kompletně přerušil veškerou vojenskou spolupráci s USA a uvalil sankce na americké firmy, které se mají na dodávkách na Tchajwan podílet. Jde o nejvážnější krizi ve vzájemných vztazích od nástupu Baracka Obamy do Bílého domu - a zdá se, že Čína je připravena tuto krizi ještě dále eskalovat, informovala AFP.

Čína označila schválení dodávek zbraní odtrženému ostrovu, který považuje za součást svého teritoria, za "hrubé vměšování" do vlastních záležitostí. Dodávky mají zahrnovat například systémy protivzdušné obrany Patriot, vrtulníky Black Hawk, minolovky a komunikační vybavení pro tchajwanské letouny F-16. Po neshodách ohledně vzájemného obchodu, postupu proti změnám klimatu a sporu o působení společnosti Google v Číně jde o další výrazný krok ke zhoršení vzájemných vztahů.

Čína odmítá vyloučit použití síly při reintegraci Tchajwanu, na nějž míří stovkami raket. Americké zbraně přislíbené ještě předchozí administrativou nyní přerušily i jednání o kontrole zbrojení a nešíření zbraní hromadného ničení.

Náměstek čínského ministra zahraničí Che Ja-fej protestoval u amerického velvyslance v Pekingu a požadoval zrušení smlouvy "poškozující mírumilovné znovusjednocení Číny". Tchajwan má v Kongresu své příznivce, kteří Obamu v zásadě donutili schválit Bushem připravenou smlouvu (a ohrozit tak vlastní politiku vůči Íránu - KD).

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.2. 2010