Korupce ve Washingtonu ohrožuje americkou budoucnost

1. 2. 2010

Minulý týden došlo v USA ke katastrofě, píše v deníku Independent Johann Hari. Více než sto let Amerika do určité míry, jistě slabě a neefektivně - omezovala, do jaké míry smějí firmy podplácet či zastrašovat politiky. Minulé úterý byla tato omezení jedním rázem zlikvidována. Americký Nejvyšší soud rozhodl, že firmy budou mít od nynějška právo zveřejňovat během volební kampaně politickou reklamu - a nijak nebude omezováno, kolik na ni smějí vydat. Takže pokud jako vláda rozhněváte investiční bankéře návrhem, aby byla omezena moc jejich bank, důsledkem bude nepřetržitá dlouhodobá televizní kampaň, která bude odhalovat všechny vaše nedostatky. Pokud rozhněváte ropné společnosti podporou zákonů proti globálnímu oteplování, zasáhne vás cunami reklam, zdůrazňujících, že ohrožujete americké pracovní příležitosti. Pokud budete chtít snížit obrovský rozpočet na zbrojení, stanete se terčem diskreditační kampaně, že nebojujete dostatečně intenzivně proti terorismu.

V USA tak v podstatě došlo k institucionalizaci a legalizaci úplatkářství v obrovském měřítku. Firmy nyní dostaly právo odměňovat politiky, kteří plní jejich přání, a utlouci k smrti politiky, kteří se jim protiví.

Už do nynějška byla americká demokracie rukojmím peněz. Typickým příkladem je zdravotnictví. Spojené státy jsou jedinou průmyslovou demokracií, která nezaručuje lékařskou péči všem občanům. Podle podrobné studie z Harvardské univerzity to znamená, že každoročně umírá zbytečně 45 000 Američanů.

Není tomu proto, že by to tak američtí občané chtěli. Už deset let vyplývá z průzkumů veřejného mínění, že dvě třetiny Američanů zastávají názor, že by vláda měla zaručit lékařskou péči pro všechny Američany. Avšak všeobecná lékařská péče v USA neexistuje proto, že soukromé pojišťovny vydělávají obrovské peníze na systému, který není k dispozici chudým lidem, na nichž se nedá vydělat, a protože pojišťovny odmítají pojistit nejvíce nemocné lidi jako "nepojistitelné". Právě zdravotní pojišťovny platí politiky, aby tento nefunkční systém byl zachován. Zdravotní pojišťovny financují volební kampaň politiků z obou hlavních amerických politických stran a zaměstnávají armádu lobbistů. Pojišťovnami placení politikové vetují každou reformu, která pojišťovnám nevyhovuje.

Například Joe Lieberman, bývalý demokratický kandidát na viceprezidenta, dostal od soukromých pojišťoven 448 066 dolarů a jeho žena obdržela 2 milionyr dolarů. Jako jeden z hlavních lobbistů zdravotních pojišťoven pak Lieberman zablokoval v Senátě veškeré pokusy o reformu zdravotnictví.

Americký politický systém je nyní v kleci podnikatelů. Pokud chcete kandidovat na politickou funkci, musíte přijmout peníze od podnikatelů - a tak musíte plnit jejich požadavky. Firmy často otevřeně korumpují kandidáty obou politických stran, aby jim byli zavázáni všichni. Dnes často píší americké zákony lobbisté.

Globální hospodářská krize vznikla, protože byly v osmdesátých a v devadesátých letech americké banky rychle deregulovány pod tlakem komerčních lobbistů, kteří podplatili politiky na všech stranách a požadovali za to změkčení zákonů.

Právě tato korupce způsobila, že se Baracku Obamovi během prvního roku v úřadě nepodařilo dosáhnout téměř ničeho. Jak by mohl zavést přísnější regulaci bank, když je americký Kongres majetkem amerických bank? Jak by bylo možno zrušit zahraniční politiku USA, jejímž cílem je zmocňovat se po světě ropy, když právě ropné společnosti financují vstup každého politika do funkce?

Nyní dostaly americké firmy v politice ještě více moci.

Obama má nyní dvojí volbu. Může se zachovat jako Clinton, který poté, co ztroskotal jeho plán na reformu amerického zdravotnictví, se naprosto podřídil podnikatelským zájmům. Anebo jako Franklin Roosevelt, který se zprvu pokoušel plnit požadavky firem, ale pak se proti jejich zájmům postavil a vytvořil přísnou regulaci podnikání, která zabránila hospodářské katastrofě a rostoucí nerovnosti po dobu tří generací.

Velmi málo se může změnit v americké politice, dokud Američané nevyčistí tento Augiášův chlév politické korupce. Pokud Američané chtějí mít demokratický systém, budou za něj muset platit - a to znamená státní financování politických kandidátů.

Proti žádné z dnešních krizí, jimž čelíme - od krize globálního bankovnictví až po globální oteplování - se nedá nic dělat, pokud má skupinka nejbohatších světových korporací právo veta jakékoliv politiky.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.2. 2010