Zase ti Němci!

25. 1. 2010 / František Řezáč

Víte, on ten názor většiny Čechů na vinu českých Němců - "mají co chtěli, domů do říše, atd." není výsledkem nějaké četby těch či oněch historiků a ani nynější ani případná další "revize" na tom nic nezmění.

Je to spíš jakési kmenové vyprávění a jakýsi živočišný odpor vůči jakýmkoli Němcům a němectví, daný skutečnou, ne psanou, staletou zkušeností soužití a nesoužití.

Já byl v listopadu v Aquaparku ve Františkových Lázních a ten den se čekal miliontý návštěvník. No, kdo to asi byl - Němec, když jich tam chodí násobně víc, než místních Čechů. Já to čekal z prostého matematického důvodu a plaval jsem si za svým. Dáma, s níž jsem tam byl, je inteligentní a zkušená a ona to hned, jako mnoho dalších, s nimiž jsem o tom mluvil, pochopila jako diskriminaci Čechů: zase ti Němci...

Takže bych to viděl asi tak, že až se příštích několik generací Čechů přesvědčí, že jsou Němci prima, že se nikam necpou, že jsou na nás hodný a že jsou plachý a tichý (to nejsou proboha moje měřítka!), možná se to změní. A že nebude ani třeba přepisovat dějepis.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 25.1. 2010