Proč osobní útok?

23. 1. 2010 / Karel Dolejší

Milan Sova začíná svůj polemický článek slovy:

Pane PhDr. Valachu: nebojte se a bojujte za své názory. Když píšete články, napište pravdivě: Já se zase bojím. Nevím sice, proč jako pamětník určitých událostí potřebujete zůstávat v anonymitě, ale neschovávejte se za plurál a nemluvte za ostatní, nejednejte jako "bezprávný otrok" - jste přece svobodný občan. Už jste se představil v Britských listech, vyučujete mladou generaci na Masarykově univerzitě v Brně. To spíš já mám obavy, jak jste asi přispěl do vize rozvoje do roku 2025. Myslím si totiž, že potřebujeme zcela jinou levici.

Takové předhůzky by se daly označit za poněkud zmatené, kdyby ovšem nebyly zcela absurdní. Byl jsem svědkem toho, jak se Valach zúčastnil veřejných akcí, při nichž musel projevit i nemalou fyzickou odvahu, protože při nich došlo k napadení agresívními útočníky; na jaře 2003, kdy se to ještě vůbec nenosilo, organizoval v Brně demonstraci proti americké invazi do Iráku, atd.

Knihovník Milan Sova, "Zastánce slušnosti vůči hlasatelům odlišných názorů" (sic!), oslovuje Valacha titulem a prostě musí zmínit fakt, že vyučuje na Masarykově univerzitě, aby skončil tím, že "potřebujeme zcela jinou levici". U někoho, kdo sám sebe charakterizuje slovy "sympatizant dosud neexistující radikální demokratické levice", takový postup vypadá jako útok na osobu, o níž si autor nenamáhal nic podrobnějšího zjistit - a to útok na základě apriori dané teze, že je potřeba založit "zcela jinou" levici, o níž však kromě zmíněné "naprosté jinakosti" není jinak vůbec nic známo.

Netroufám si posoudit, nakolik se dnes běžní lidé skutečně zase bojí, či do jaké míry rezignují na veřejnou činnost z jiných důvodů. Právě o tom by bylo třeba diskutovat, ovšem pokud možno věcně. Valachova představa, že radikální demokratizace vyřeší prakticky veškeré současné civilizační problémy, je podle mne zjednodušující a záměrně nebere v úvahu některé limity fyzického prostředí, nicméně pořád ještě reprezentuje stanovisko pozitivnější a mnohem propracovanější než věta "potřebujeme zcela jinou levici", která by se také dala s jistou licencí přeložit do běžné hospodské nadávky: "všechno stojí za..."

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.1. 2010