POZNÁMKA NA OKRAJ:

O cílevědomém zdánlivém krátkodobém vzkříšení, neboli Mrtví jako lepší dárci

22. 1. 2010 / Uwe Ladwig

Karlheinz Schreiber je příkladem toho, že zdánlivé daňové nedoplatky jednoho člověka se mohou stát problémem významné politické strany. V této poznámce něco o tom, že v jeho případě hraje velkou politickou roli smrt různých lidí a jejich cílevědomé zdánlivé vzkříšení...

Před augsburským krajským soudem se projednává případ Karlheinze Schreibera, muže narozeného v roce 1934, který je v Německu dosti zámý jako bývalý průmyslník, obchodník se zbraněmi a lobbyista. A už fakt, že k procesu vůbec došlo, je vykládán jako vítězství německých úřadů, protože Schreiber, který od roku 1999 žil v Kanadě, se pokoušel jako vlastník obou pasů využít veškerých možností, aby zabránil svému vydání do Německa. Schreiber je zde obviněn z korupce, podvodů a daňových úniků, a právě to poslední ho asi nutí ke zjištění politicky zajímavých skutečností, které ukazují na protizákonné finanční aktivity dřívějších politiků bavorské křesťanské strany CSU -- na základě zdánlivého vzkříšení mrtvých.

Stalo se prý tohle: V osmdesátých letech minulého století prý Schreiber dostal zprostředkovatelskou odměnu ve výši zhruba 15 milionů eur. Tyto peníze podle augsburské prokuratury rozdával různým průmyslníkům, úředníkům a politikům. Jeho problémem teď je, že musí za obdržené peníze platit daně nebo prokázat, že je někomu dal, a také kdo je dostal.

Byl by to asi celkem nezajímavý příklad korupce a daňového úniku, kdyby v něm nezačala hrát zvláštní roli smrt. Podle Schreibera část peněz byla vložena na tajné anonymní lichtenštejnské konto a převedena v menších částkách zpět na konta CSU -- s použitím jmen dárců, kteří byli vyhledáni prostřednictvím úmrtních oznámení a s celou věcí v životě neměli co do činění. Důvodem byla snaha protizákonně zatajit původ finančních prostředků. Obzvláště podivné je na tom všem to, že nejen o machinacích nic netušící a předem mrtví dárci, ale také Schreiberem uvedení účastníci transakce mezitím už nemohou jeho verzi potvrdit, protože už jsou také mrtví.

Jak soudní jednání skončí, to se ovšem zatím neví, ale věřím, že už teď se nejen odpůrci, ale i někteří voliči CSU diví té vlastně ještě neprokázané kreativitě některých bavorských politiků. Nebo myslíte, že ani oni ani Vaši politikové by nepřišli na možnost využít jmen zemřelých k zatajování podivných zdrojů finančních prostředků?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.1. 2010