Ukrajina: Mají pravdu evropští politici, nebo čeští "novináři"?

22. 1. 2010 / Štěpán Kotrba

Pozorovatelé poznamenávají, že volby ukázaly dodržování občanských a politických práv, a nabídly voličům skutečnou možnost volby mezi kandidáty zastupující různé politické názory. Kandidáti vedli kampaň svobodně, předvolební období bylo obecně klidné a spořádané. Pluralitní média nabídla voličům různé informace o kandidátech, i když zpravodajství elektronických médií byla často ovlivněna kandidáty. Hlasování a sčítání v den voleb bylo evropskými pozorovateli hodnoceno převážně pozitivně.

Na tomto hodnocení se - na rozdíl od českých médií - shodli poslanci zemí EU v několika meziparlamentních evropských institucích. Redaktorka Sodomková v MfD, zpravodajové LN i v zahraničním oddělení Práva tvrdí, že na Ukrajině došlo k velkému narušení voleb.

Nicméně na rozdíl od mainstreamových českých médií se domnívám, že indikátorem regulérnosti voleb je, že Lauderova CME se nedohodla o společném podniku s Harley Trading ukrajinského podnikatele Igora Kolomoiského a prodává mu své aktivity na Ukrajině za 300 milionů USD, zatímco Moskva vrací do Kyjeva ambasadora. Rozdíl mezi vítězem Viktorom Janukovyčom a druhou Juliou Tymošenkovou je po prvním kole ukrajinských prezidentských voleb 10 procent. Při účasti větší než 66 %.

Pro ukrajinské voliče je zásadní otázkou postoj politiků k Moskvě nebo k Západu. Západ Ukrajince zklamal stejně, jako jeho neprotěžovanější politik - Juščenko. Tymošenkové zase neprospěla její orientace na obchod s plynem, její proatlantická orientace a prohry s Putinem, které Ukrajině přinesly diplomatické přestřelky a plynovou krizi. Neprospěla jí ani obhajoba gruzíského proamerického politika Saakašviliho. To vše způsobilo nezájem a lhostejnost prozápadní části voličů. Pochopili... Z výsledku průzkumů ukrajinského veřejného mínění navíc vyplývá, že po druhém kole voleb 7. 2. v čele Ukrajiny stane lídr Strany regionů Viktor Janukovyč. Boj se povede o 13,5 procent hlasů Serhyje Tyhypka. Podle politologa Vladimira Fesenka ovšem velká část jeho voličů raději vůbec nebude v druhém kole hlasovat. Skončila oranžová, Spojenými státy organizovaná etapa ukrajinské politiky závěrečnými titulky. The end.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.1. 2010