Rada pro reformu vysokých škol nedoporučí zavedení školného

19. 1. 2010

MEDIAFAX: Rada pro reformu vysokých škol, kterou ustavila ministryně školství Miroslava Kopicová teprve na konci loňského roku, nedoporučí zavedení školného na českých vysokých školách. V pondělí to řekl její předseda Rudolf Haňka.

Zavedení školného přitom pozitivně hodnotila prosincová zpráva OECD. "My jeho zavedení doporučovat nebudeme, protože považujeme za důležitější finanční podporu studentů z nízkopříjmových rodin. Jde například o to zavést pro tyto studenty půjčky, které by jim studium více zpřístupnily. Školné by však určitě mělo být zavedeno pro zahraniční studenty," poznamenal.

Rada se také zabývala částí zprávy OECD, která se týkala rozdělením vysokých škol, například na výzkumné univerzity, vysoké školy a instituty profesního vzdělávání orientované na bakalářské studium. Podle Haňky je to cesta, kterou se musí české školství vydat. "Je to ale problém ve všech zemích," potvrdil, že Česko není jediným státem, který má rozdělení vysokých škol teprve před sebou.

Veliký problém je však podle šéfa nově vzniklé rady značné množství vysokých škol v Česku. "Při deseti milionech obyvatel máme zhruba 75 vysokých škol. Pro srovnání například Velká Británie s 60 miliony obyvatel jich má asi 130," sdělil Haňka s tím, že za ideální stav považuje, když bude fungovat 25 českých vysokoškolských institucí. "V opačném případě nemůžeme mít na všech školách dostatek odborníků," upozornil.

Zavedení školného se věnoval prosincový průzkum ministerstva školství. Vyplynulo z něj, že polovina českých vysokoškoláků nemá dostatek peněz na své studium a necelá pětina studentů uvedla, že jejich studium neúměrně zatěžuje rodiče.

Studenti také uvedli, že by byli ochotni si na své vzdělání půjčit, a to v průměru čtyři tisíce korun měsíčně. Za současného systému půjček je ochotno se zadlužit pouze čtyři procenta studentů. Ministerstvo školství už připravuje návrh reformy finanční pomoci studentům. Předstoupit s ní chce před vládu ještě do voleb.

zdroj ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.1. 2010