A přesto, a přesto

18. 1. 2010 / Jan Čulík

Karel Dolejší má naprosto pravdu, ve svém, jako obvykle, vysoce informovaném a erudovaném, ale - také jako obvykle - pochmurném článku, v němž právem poukazuje na to, že Fukuyama nemá žádný recept, jak by se v traumatizovaných společnostech, jako je Česko, dal vytvořit sociální kapitál, tedy důvěra mezi lidmi. Má pravdu i v tom, že se nám to rozkládá pěkně dnes po celém světě, takže sociální kapitál bude vniveč zřejmě i v mnoha zemích, dosud plných vstřícnosti a vzájemné společenské důvěry.

A přesto, a přesto...

Není nad autopsii. Je možná pravda, že ve vývoji směrem k likvidaci sociálního kapitálu na celém světě, je prostě Česká republika jen trochu napřed.

Ačkoliv však mám nejrůznější, a většinou velmi ostrou kritiku vůči životu v Británii, jedno musím zdůraznit, a proto to tady taky píšu.

Dodnes většinou se tam neděje, že namísto vstřícného jednání vůči občanovi vás instituce zahltí přísným byrokratickým žargonem a zaštítí se "zákony", mimo nichž není ochotna prostě lidsky hnout prstem - jak to v ČR dokazují lékaři z Ostravy, firma T-mobile a občané jsou už natolik zpitomělí, že legalistické ohrazování podniků a institucí považují za normální.

Naštěstí - stále ještě - jistě, může se to změnit - nikdo v Británii - na rozdíl od Česka - nepovažuje občana automaticky za zločince. Pokud si na něco v Británii stěžuji, instituce pořád ještě předpokládají, že moje stížnost je důvodná, ne že si z kriminálních důvodů vymýšlím nesmysly, abych - nepřátelsky - instituci zneužil.

Běžně se v Británii prostě neděje, jak jsem toho byl svědkem v ČR já, že lékařská posudková komise záměrně schválí co nejnižší finanční příspěvek na nepohyblivého pacienta po mrtvici, přestože dobře ví, že mu náleží příspěvek vyšší, a lékaři se škodolibě posmívají a radují, že se jim podvod podařil - a vyhýbají se žadateli, protože vědí, že se dopustili něčeho neetického...

V některých jiných zemích dosud život není natolik boj, jak je tomu v ČR. Píšu o tom ze zkušenosti, nic si neidealizuju.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.1. 2010