Ke knize Tato fakulta bude rudá

18. 1. 2010 / Štefan Švec

Nechci polemizovat s výkladem Karla Dolejšího o knížce Tato fakulta bude rudá. Rád bych jen proti Dolejšího víceméně negativní poznámce knihu rehabilitoval v očích čtenářů. Ta sedmisetstránková publikace o jedné katedře filozofické fakulty se čte skoro jako detektivka, tak je zajímavá.

Nevidím problém v tom, že někteří z oslovených odmítli se na knížce účastnit. Mluvit o své minulosti nemusí chtít každý a stalo by se to asi v podobné lidosběrné knize o čemkoliv. Velké plus svazku je přesto v jeho mnohohlasí. Proti dnešnímu častému úzu (narušovanému už naštěstí publikacemi jako "Vítězové? Poražení?" či "Obyčejní lidé" ) dává slovo nejen "obětem", ale pokouší se oslovit také "viníky". Vzniklá konfrontace obsahuje náboj a napětí, které umožňuje porozumět době, o níž kniha mluví, zase o něco líp.

Rozhovory s živými lidmi a jejich příběhy jsou mnohem méně jednoznačné a mnohovrstevnatější než černobílá hodnocení z učebnic. Důvěra (ne vždy obvyklá), s níž zpovídaní dostali možnost rozhovory autorizovat, dává čtenáři jistotu, že čte to, co ti lidé skutečně chtěli říct. Možná jsme tím přišli o pár pikantností, ale získaná věrohodnost je, dá se předpokládat, u takto elitních mluvčích důležitější.

Samozřejmě že zpovídaní prezentují své osobní pohledy, svá traumata a o lecčem mluvit nechtějí. Samozřejmě že zpovídající se mohli ptát i na jiné věci. Přemýšlet a interpretovat texty podvratně, jako to činí Dolejší, je možné a užitečné. Ale samotný text knihy se zdá být poctivým, co možná nejméně ideologickým pokusem o zachycení materiálu pro takovou interpretaci, navíc dobře poskládaným a čtivějším, než jsou podobně důležité edice dokumentů, jako je např. "Prověřená fakulta" s podobným tématem. Zajímaví lidé mluví v knize Tato fakulta bude rudá o složité době s takovou mírou otevřenosti, jaké jsou mocni. Víc takových knížek!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.1. 2010