Britské univerzity varují Gordona Browna: rozpočtové škrty budou znamenat náš konec

12. 1. 2010

Čelné britské unverzity varují, že prý plánované rozhodnutí britské vlády seškrtat jejich rozpočet o 2,5 miliardy liber zlikviduje to poslední, na co může být Británie ještě hrdá

Čelné britské univerzity obvinily Gordona Browna, že ohrožuje 800 let britského vysokého školství. Varovaly, že plánované škrty britské vlády ve výši 2,5 miliardy liber je rychle "srazí na kolena" a poškodí to schopnost Británie dostat se z hospodářské krize. Ve sžíravém útoku konstatují šéfové tzv. Russell Group 20 čelných britských univerzit: "Trvalo 800 let vytvořit jeden z nejvýznamnějších systémů školství na celém světě, a zdá se, že bude trvat jen půl roku ho srazit na kolena."

Wendy Piatt, ředitel Russell Group, a Michael Arthur, rektor Leeds University, varují, že nejméně 30 univerzit by mohlo být zlikvidováno a ostatní se "rozloží".

Píší dále: "Pokud vláda vnutí univerzitám tyto obrovské škrty, bude to mít ničivý dopad nejen na studenty a učitele, ale také na naši mezinárodní konkurenceschopnost, na národní hospodářství a na schopnost Británie dostat se z hospodářské krize. Takto obrovské škrty v rozpočtu univerzit ochromí náš výzkum a záporně ovlivní i ty nejkvalitnější univerzity.

Pan premiér by si měl uvědomit, co považují za priority jeho mezinárodní partneři. Ve Francii se investuje do univerzitního školství 11 miliard euro, Německo podpořilo výzkum částkou 18 miliard euro, Barack Obama poskytl dalších 21 miliard dolarů na federální vědecký výzkum i zdvojnásobení desetiletého rozpočtu na vědu, technologii a energetiku na 42.6 miliard dolarů."

Russell Group obviňuje vládu, že plánuje seškrtat roční rozpočet univerzit o třetinu. Institute of Fiscal Studies varuje, že v letech 2011/12 bude nutno provést snížení rozpočtu univerzit o 12,3 procenta, pokud má vláda dokázat snížit státní deficit do roku 2013. To by znamenalo snížení rozpočtu univerzit o 1,6 miliard liber.

"Žijeme ve světě, kde jsou klíčem k prosperitě myšlenky, inovace a podnikavost. Univerzity jsou baštou znalostí a tvůrčích schopností. Jsou už 800 let klíčové pro podporu této agendy. Nastal kritický okamžik v historii naší země. Pokud politikové nebudou jednat teď, rozloží se sektor klíčového významu pro naši národní prosperitu," varují britské univerzity.

David Lammy, ministerský náměstek pro vysoké školství, konstatoval, že "analýza Russell Group je tak překvapující, jak je zavádějící. V současnosti investujeme do univerzitního vzdělání každoročně asi 15 miliard liber. Skutečností je, že i po snížení univerzitního grantu o 180 milionů liber, které bylo oznámeno v prosinci (nad předtím oznámené škrty 600 milionů. pozn. red.), výdaje na vysoké školství v Británii v roce 2010-11 ve srovnání s rokem 2009-10 porostou."

Mluvčí britské Konzervativní strany David Willets uvedl, že nemůže přislíbit, že by jeho strana škrty zrušila, pokud by se dostala k moci. Příští konzervativní vláda by univerzitám doporučila, aby se více spoléhaly na charitativní dary, uvedl.

Steve Smith, předseda organizace Universities UK, střechové organizace rektorů britských univerzit, uvedl, že škrty donutí univerzity odepřít přijetí tisícům studentů. Zároveň se v Británii zkoumá, zda univerzitní školné, které je v Anglii v současnosti 3225 liber ročně, by mělo být zvýšeno na 5000 liber ročně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.1. 2010