ÚSKALÍ OUTSOURCINGU

Vláda Google

11. 1. 2010

ŠOK│ "Google hostuje data v našich datových centrech, zbavuje zákazníky nebo vládní agentury břemena spravovat vlastní servery ." Takto odpovědělo tiskové oddělení Google na otázku nezávislého bezpečnostního konzultanta Sherriho Davidoffa. "Znamená to, že jsme dnes předali většinu operačních dat našich státních institucí do jedné soukromě kontrolované společnosti, která propaguje své partnerství i s jinými vládami, jako je Čína?!?"

Jak může vláda Spojených států efektivně řídit národní bezpečnost a střežit zájmy občanů, když ji velké společnosti drží za koule?

Vládní provozní data jsou fyzicky uložena v budovách Google, na serverech Google, řízena zaměstnanci společnosti Google. To znamená, Google nyní ovládá přístup vlády k jejím vlastním datům. Davidoff dodává: "Pro mě je to nepřijatelné, že jedna soukromá společnost je na vyšším stupni řízení než federální, státní nebo místní správy. Když se dostanete do bodu, kdy vláda nemůže fungovat bez soukromé společnosti, tak soukromá společnost účinně získala kontrolu nad vládou." Google v rámci stávajících zařízení v USA i nadále hodlá sloužit potřebám federální vlády, státních vlád a místních samospráv v USA. To by mohlo být v rámci právních předpisů pro vnitřní bezpečnost federální zpravodajské služby Google donutit odevzdat informace od státních a místních vlád, možná dokonce i aniž by jim to společnost Google oznámila.

Praxe outsourcingu IT státní správy je riskantní a zaslouží si pečlivou kontrolou a regulaci. Je to legrační, že se USA honily za "teroristy" na amerických letištích, a zároveň vláda předala základní operace s daty soukromé společnosti, která není kontrolována veřejností a má silné vazby na cizí vlády. Google je mimo americký systém brzd a rovnováh. Stává se rychle naprosto nezbytný pro fungování vlád, ale jejich činnost není transparentní a jsou mimo kontrolu amerického lidu.

Sherri Davidoff: Our Google Government ZDE

Sherri Davidoff je absolvent MIT, nezávislý bezpečnostní konzultant v Missoula, MT, USA, majitel Davidoff Information Security Consulting a .

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.1. 2010