Pan místopředseda mě opět dojal

12. 1. 2010 / Ivan David

Cestou ze zaměstnání jsem si zapnul Radiožurnál, abych získal další přesné a naprosto objektivní informace. Ve Zprávách v 17.30 jsem se dozvěděl, že „vláda schválila protikorupční balík“. Tedy, že pan premiér se snaží. Další avizovaná zpráva: „Středočeský kraj zvažuje omezení údržby silnic druhých a třetích tříd“, tedy, že ten „gauner“ Rath nechce odklízet sníh na silnicích, aby zabránil lidem na středočeském venkově v cestování. Inu, padá sníh, silnice jsou zasypané a zrovna ve Středočeském kraji to nejvíc vadí... Všechny kraje s omezeným technickým vybavením, které po předchozích krajských vládách zdědily podniky komunálních služeb, zvažují, které silnice druhých a třetích tříd budou uklízet dřív, které později a které vůbec ne.

K protikorupčnímu balíku jsem se za další minutu dozvěděl: „....Obecně s balíčkem souhlasí i politické strany. Podle místopředsedy ODS Ivana Langera je balík protikorupčních opatření příliš represivní: „...málo se zaměřuje na prevenci..., ....zejména omezit prostor státu pro rozdávání veřejných financí, protože tam, kde rozhoduje o nás stát, tam je vždycky riziko korupce a bohužel v tomto smyslu ten balíček není úplný a zaměřuje se pouze na ten třetí pilíř a tedy postih...“, vysvětlil místopředseda ODS a stínový ministr vnitra.

Ach jo, moc pamatuji. Například pozoruhodnou epizodu, když se při projednávání státního rozpočtu objevila zvláštní položka. Šlo totiž o drobnou dotaci (10 mil. Kč) na nákup přístroje CT (počítačová tomografie) do nemocnice v Jeseníku. Čistě náhodou jde o nemocnici privatizovanou. Majitelem je pan dr. Jedlička, v té době šéf ODS v oné části Olomouckého kraje, který je působištěm pana místopředsedy Ivana Langera. Kdo tady měl největší zájem na „rozdávání veřejných financí“? Položka při projednávání vypadla. Jiný poslanec byl velmi bdělý. Inu, pokaždé to nevyjde.

Prevence je užitečná. Hlavně nevolit jisté bojovníky proti korupci.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.1. 2010