Zástupce jiného mobilního operátora:

Zákazník nemá nárok, má však povinnost platit

31. 12. 2009

Dostali jsme pozoruhodný mail od pracovníka "konkurenčního mobilního operátora", který poskytuje vhled do mentality lidí, kteří se domnívají, že v ČR podnikají. Přitom nechápou princip služby zákazníkovi.

Mail mi připomíná jednoho pražského číšníka v jedné pizzerce, který na stížnost, že dodávka jídla trvala čtyřicet minut, že jídlo je nechutné a že se číšník chová k zákazníkům neurvale, odpověděl: "Porušujete má lidská práva". :)

Autorovi níže publikovaného mailu bychom rádi vzkázal pár drobností, jinak běžně srozumitelných každému obchodnímu zástupci na Západě:

Zákazníka naprosto nezajímají technické podrobnosti vašeho výrobku, milý pane. Zákazník si zakoupil službu, případně výrobek, a požaduje, aby za rozumných normálních okolností fungovaly a aby se zařízení, které mu bylo poskytnuto, nerozbilo. Jinak už "služby" vaší firmy používat nebude. (JČ)

Dovolte mi reagovat na článek "Jak se Britské listy staly otrokem firmy T-mobile Czech Republic".

Předem se omlouvám, že neuvádím své jméno, ale pracuji u konkurenčního operátora a nemohu volně prezentovat pod svým jménem vlastní názory na problematiku telekomunikačních operátorů pod svým jménem bez souhlasu vedení.

Každopádně zmíněný článek nebo glosa mi přijde velmi přitažený za vlasy až infantilní a celý překroucený. Začal bych asi s tím, že srovnáváte MOBILNÍ internetové připojení a klasický broadband 10Mbit/s (který je jistě poskytovaný kabelem) - takové připojení se dá do 500Kč snadno sehnat i v ČR.

BL: V článku poukazujeme na to, že v Británii mají Britské listy daleko stabilnější a rychlejší mobilní připojení u firmy Three - není jediná, která takové připojení poskytuje - za pouhých 450 Kč za měsíc.

Dál mě zaráží fakt, že používáte zařízení "zjevně nekvalitní konstrukce". Když je to "zjevné", proč jste si ho pořizovali? Je právem zákazníka pořídit si jakékoli zařízení, které splňuje standardy a je homologované - rozhodně nemusí využívat zařízení operátora, pokud se mu zdá tak nespolehlivé.

BL: Jak to má zákazník vědět předem, že se mu zařízení rozpadne? Pokud se to stane, je přece normální slušností zařízení nahradit.

Dovolím si ještě drobou připomínku k onomu "mechanickému poškození". Většinou je diametrálně odlišné "normální používání" v představě uživatele a "normální používání" v technických specifikacích výrobce - kde je přesně stanovené rozmezí provozních teplot a uvedená čistota a vlhkost vzduchu. Nemusíte modem proto nutně "rozdupat", ale úplně postačí, když vytáhnete notebook v zimě v -15°C a chcete například uploadovat fotky z terénu na server.

Modem je určený provozovat například jen do 0°C nebo maximálně do -10°C, takže běžným provozem v -15°C ho likvidujete. Stejně tak, pokud běžně používáte modem např. v koupelně na hotelu, kde je vyšší vlkost vzduchu než předepsaná výrobcem, tak v modemu může dojít k oxidaci.

Podobně se dá "běžným používáním" modem nebo jakákoli elektronika zlikvidovat zcela jednoduše.

BL: Ne, modem jsme nepoužívali ani v koupelně, ani v -15°C, ani za žádných jiných výjimečných podmínek.

Zbytek článku nechápu už naprosto vůbec. Uzavřete nějakou smlouvu, ale rozčilujete se nad tím, že musíte dodržovat plnění vzniklé touto smlouvou? Ano, je to smutné, ale smlouva je oboustranná a obě strany se tím zavazují k určitému plnění smlouvy. Jestli Vám přišla "naprosto nepředstavitelná" a finanční závazky z ní plynoucí "nespravedlivé", tak proč jste ji podepisoval?

BL: Ve smlouvě, kterou Britské listy podepisovaly, nebylo uvedeno , že se poskytnuté koncové zařízení po určité době normálního používání rozpadne.

Připomíná mi to situaci, kdy jsem jako patnáctiletý byl na brigádě v továrně, kde jsem měl pracovní smlouvu na 3 týdny práce za určitou částku. Po skončení třech týdnů byla všem brigádníkům vyplacena mzda v naprosto přesné výši jako jsme měli na smlouvách. Načež jeden z brigádníků začal zběsile lítat po celé hale, hystericky rozhazovat věci a vyřvávat něco o tom, že dostal "tak málo" a "*urvách zlodějských". Jeho reakci jsem nepochopil a nechápu naprosto stejně jako reakci pana Čulíka.

BL: Ne. Paralelní situace by spíš byla, kdyby se během třítýdenní brigády objevilo, že za odvedenou práci musí brigádník po ukončení brigády platit.

Je zcela logické, že operátor Vám dál poskytuje službu (mobilní připojení k Internetu) a tu chce také platit. 4G modem máte poškozený podle servisu špatným zacházením a operátor za to nenese odpovědnost, zařízení je Vaše a odpovědnost si za něj nesete sám. Můžete používat libovolné, nemusí to být zrovna konkrétní modem od T-Mobile. V podstatě stačí jakýkoli modem zvládající 4G (UMTS TDD) koupený kdekoli na světě - vložíte do něj SIM kartu a služba Vám opět funguje.

BL: Nenese snad operátor odpovědnost za koncové zařízení, které zákazníkovi poskytl a které bylo zřejmě nekvalitní, jinak by se nerozpadlo? Zákazník v dobré víře neočekává, že si bude muset kupovat nové zařízení a znovu za něj platit. Je tomu asi tak, jako kdybyste si koupili nový automobil, a pak muset zaplatit ještě jednou za nový motor. Kolikrát byste se asi k takovému prodejci vrátili?

Zákazníci mají v drtivé většině zájem o to, aby jim služba, kterou platí, fungovala. Starají se proto o své koncové zařízení dobře a chovají se k němu co nejšetrněji. Představa, že zákazník záměrně zařízení ničí, protože je to neodpovědný šílenec, je apriorně vůči zákazníkovi urážlivá. Inteligentní firma se nehandrkuje, protože zákazníka naštve a zlikviduje jejich dobrou vůli. Podstatou transakce je zákazníka uspokojit, nikoliv ho naštvat. Zákazník si totiž od vás už nic nekoupí.

Situace by ještě šla řešit i tím způsobem, že pokud Vám bude brzy končit s operátorem smlouva, dá se domluvit na jejím prodloužení a operátor Vám poskytne nové dotované zařízení.

BL: Operátor smlouvu sice prodloužil, ale nové koncové zařízení neposkytl. Nebylo tehdy důvodu, neboť modem ještě fungoval. Poukazy na "mechanické poškození" jsou dodavatele nedůstojné. Zařízení má být konstruováno tak, aby se zákazníkovi nerozpadlo.

Podle mě je jediným řešením do budoucna zrušení dotovaného hardwaru operátory, protože podobné situace na ně vrhají špatné světlo a není to jejich vinou. Kdyby T-Mobile, O2, Vodafone a Ufon poskytovali pouze SIM kartu a mobil či modem si uživatel musel zakoupit například v ElectroWorldu, daleko snadněji by pak lidé chápali rozdíl mezi službou a mezi hardwarem.

BL: Ne. Kvalitní hardware poskytují operátoři běžně v zavedených demokratických zemích. Zařízení je spolehlivé a nerozkládá se. Kdykoliv se na západní podnikatelskou firmu obrátí zákazník s reklamací výrobku, firma jej zdvořile a rychle nahradí. Můžeme poskytnout desítky příkladů.

Pokud si zákazník bude modem kupovat u jiné firmy, samozřejmě ho bude také reklamovat, pokud se mu rozpadne, stejně tak jako ho nyní reklamuje u mobilního operátora.

Dokážu se vžít do negativního pocitu pana Čulíka, ale je to pocit neoprávněný. Protože operátor nemůže poskytovat nový hardware jen tak zdarma, zvlášť pokud ten předešlý nebyl používaný v souladu s provozními podmínkami výrobce.

BL: Modem byl používán v pražském bytě za pokojové teploty na psacím stole. :)

Doporučoval bych Vám koupit si 4G modem levnější někde jinde a situaci nerozmazávat, protože Vám to jenom uškodí - řečeno bez skrupulí - budete vypadat jako hlupák.

Znovu: Proč by měl zákazník po zakoupení automobilu být nucen si ještě kupovat nový motor?

Já také nepoužívám zařízení v souladu s provozními podmínkami, protože například všechny mobilní zařízení nosím v kapse od kalhot i v létě, jezdím s nimi na kole, běhám atd., takže je doslova "koupu v potu" a i když to spousta lidí bere jako "běžné používání", tak vím, že je to špatně a mobil tím odvařím nejdéle za 2-3 roky. Ale uvědomuji si, že si ho tím zničím sám...

BL: Zařízení nebylo užíváno za extremních podmínek. Jsme v podstatě rádi, že k této epizodě došlo, protože odhalila poměry na českých trzích. Je ve veřejném zájmu na tyto skutečnosti poukazovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.12. 2009