V Teheránu policie usmrtila devět demonstrantů

27. 12. 2009

V den náboženského truchlení došlo v ulicích Teheránu k politickému násilí a devět osob bylo usmrceno, včetně synovce hlavního představitele opozice.

Policie začala střílet do demonstrantů v ulicích Teheránu a usmrtila nejméně čtyři osoby. Další zemřely na zranění hlavy poté, co je policie brutálně zmlátila. Mezi mrtvými je i Ali Mousavi, synovec Mira Hosseina Mousavího, šéfa reformního hnutí. Byl zastřelen do srdce.

Demonstranti, mnozí z nichž skandovali hesla proti nejvyššímu íránskému duchovnímu představiteli ajatolláhu Ali Chameneímu, zaútočili odplatou na policejní jednotky, strhali policistům uniformy a zmlátili je jejich vlastními obušky. Policejní automobily byly podpáleny a na fotografiích pořádková policie ustupuje před útokem demonstrantů, házících kamením.

Další čtyři osoby byly usmrceny a mnoho osob bylo zraněno v Tabrizu na severu Íránu. Demonstrace se také konaly v celé řadě dalších íránských měst. Podle íránské státní televize bylo zatčeno až 300 demonstrantů.

Tím, že režim použil násilí v jeden z nejposvátnějších svátků v Íránu, kdy se oslavuje imám Hossein, jedna z nejposvátnějších šiitských osobností, považovaný za mučedníka v boji proti útlaku, zřejmě už nebude moci tvrdit, že chrání íránské náboženské tradice. Demonstranti si na záběrech z demonstraci, v neděli zveřejněných na YouTube, už nezakrývají obličeje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 28.12. 2009