Některé rozvojové země Obamovu "Kodaňskou dohodu" odsoudily

19. 12. 2009

KD│ Na jednání OSN o klimatu dnes ráno došlo ke krizi, když některé rozvojové země hněvivě odmítly plán připravený USA, Čínou a jinými rychle rostoucími ekonomikami. Země jako Venezuela, Súdán nebo Tuvalu prohlásily, že nesouhlasí s dohodou prosazenou včera neformálně Spojenými státy, Čínou, Jihoafrickou republikou a Brazílií. Proto hrozí, že summit skončí bez oficiálního výsledku.

Celonoční plenární zasedání probíhalo ve znamení stále vzrušenějších slovních výměn. Aby byla dohoda schválena, musela by získat jednomyslnou podporu. Zástupci Británie prohlásili, že neschválení dohody by znamenalo zablokování fondů určených na pomoc rozvojovým zemím. Oponenti tvrdí, že cíl v podobě zastavení nárůstu průměrné globální teploty na hodnotě 2 stupňů (ve srovnání s předindustriální úrovní) a vyhlídky na pomoc rozvinutých zemí ve výši 100 miliard dolarů ročně od roku 2020 znamenají příliš slabý výsledek.

Súdánský delegát přirovnal důsledky tohoto plánu pro Afriku k holocaustu, protože způsobí více smrtících povodní, veder, sesuvů půdy, písečných bouří a větší růst hladiny moří. Výkonný ředitel Greenpeace UK John Sauven zase označil Kodaň za místo činu, z nějž nyní viníci prchají na letiště.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.12. 2009